Víťazstvo diplomacie

Zrušenie sankcií voči Iránu je začiatkom novej kapitoly vo vzťahoch medzi Západom a Teheránom. Aj keď konzervatívni jastrabi v USA a Izraeli iste škrípu zubami, je dôkazom, že diplomacia môže byť oveľa účinnejším nástrojom ako použitie sily. Dôležitosť tohto kroku sa ukáže už čoskoro.

18.01.2016 13:00
debata (2)

Pochopiteľne, najväčšiu radosť z návratu na svetové trhy má Irán. Po tom, čo v roku 2012 EÚ zakázala dovoz iránskej ropy, klesli príjmy z predaja tejto suroviny zo 118 miliárd dolárov v roku 2011 na 42 miliárd dolárov v roku 2013, čo pocítil tamojší rozpočet. V Teheráne si však dobre uvedomujú, že krajina musí byť menej závislá od príjmov z ropy (Rusko je dostatočne odstrašujúcim príkladom), čoho dôkazom je aj vyjadrenie prezidenta Rúháního, ktorý upozornil na nevyhnutnosť hospodárskych reforiem.

Zo zrušenia sankcií bude profitovať aj Európa, lebo sa jej otvára 78-miliónový trh. Motoristi sa zasa môžu tešiť na nižšie ceny benzínu. V čase, keď na Blízkom východe vládne chaos, však najväčším prínosom pre Európu bude stabilný režim a spoľahlivý spojenec v boji proti IS.

Hoci zahraničná politika nebola nikdy silnou stránkou prezidenta Baracka Obamu, napokon sa do histórie zapíše ako ten, komu sa podarilo znížiť riziko nukleárneho konfliktu a normalizovať vzájomné vzťahy, čo rozhodne nie je málo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda