Paraziti

Pásomnica je parazit, ktorý škodí ošípanej aj ľuďom. Na ošípaných však parazitujú aj iní cudzopasníci - podvodníci uplatňujúci si odpočty dane z pridanej hodnoty v obchode s bravčovým mäsom, hoci nijaké neuskutočnili. Ak si dáme klobásu s pásomnicou, je s nami zle, ak sa na biznis s bravčovým mäsom nalepia biele DPH kone, škodí to štátu, teda nám všetkým, čo sa na dane skladáme.

29.01.2016 14:00
debata (3)

Podvody s DPH nie sú na Slovensku novinkou, stačí si spomenúť na cukor či obilie. Objavujú sa tam, kde do obchodného reťazca vstupujú fiktívni hráči. Nemajú farmu ani sklady, iba pečiatku, sekretárku, auto a, pravdaže, účet. Parazitujú na vratkách DPH. Nijaký reálny obchod neurobili, dane neodviedli, ale uplatňujú si ich vrátenie.

Keď chcel minister Peter Kažimír zlepšiť výber daní, začal organizovať poľovačku na podvodníkov s DPH. Čoskoro zistil, že operujú na oboch brehoch rieky Moravy. Ak dnes Slovensko žiada Brusel o udelenie zmeny výberu DPH spolu s Českom, má to logiku, a nielen preto, že dva hlasy sú viac ako jeden. Obe republiky, ale nielen ony, vlastne celá únia je podfukmi s DPH doslova zavalená. Ročný daňový únik sa odhaduje na 170 miliárd eur, na Slovensku 60 miliónov.

Pravda, nejde len o priamu škodu spôsobenú štátu, ktorý nevie, kde vziať peniaze na vyššie platy sestier či učiteľov. Súčasný systém výberu DPH demotivuje mäsiarov nakupovať ošípané od domácich chovateľov. Je načase zmeniť systém, ktorý škodí tým, čo vytvárajú bohatstvo tejto krajiny. Brusel, ktorý rozhoduje o harmonizácii daňovej politiky EÚ, by mal na to prihliadnuť. Výnimka, ktorú potrebujeme, je predsa potvrdením pravidla.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #DPH