Ako na chudobu

Nedávny výskum Spojitosť detskej chudoby, vývoja mozgu a akademických úspechov ukázal, že existuje úzka súvislosť medzi výškou príjmu a veľkosťou sivej mozgovej kôry v mozgu. Deti z nízkopríjmových rodín ho majú slabšie vyvinutý a dosahujú horšie študijné výsledky v matematike, čítaní s porozumením i pamäťových testoch.

15.02.2016 12:00
debata

Deti v domácnostiach USA pod miestnou hranicou chudoby, ktorá predstavuje aktuálne ročný príjem menej ako 24-tisíc dolárov pre štvorčlennú rodinu, majú o 7 až 10 percent sivej mozgovej kôry menej, ako by mali mať v prípade normálneho vývoja.

Až 20 percent detí žilo v takýchto podmienkach podľa ostatných dát z roku 2013. Menej sivých mozgových buniek sa zistilo aj u detí, ktoré žili v rodinách, kde príjem dosahoval 150 percent hranice chudoby.

Skutočnosť pritom môže byť ešte nepriaznivejšia, keďže vzorka detí zo štúdie obsahovala len tie najzdravejšie a vylúčovala tie, ktoré mali očividné problémy s učením, ktoré sa predčasne narodili, alebo žili v rodine identifikované psychiatrickými problémami.

Menší podiel sivých mozgových buniek má na svedomí deficit vecí, ktoré deti potrebujú pre správny vývoj mozgu: buď dostávajú menej podnetov od rodičov, alebo im chýbajú farbičky, knihy a hry, ktoré podporujú predstavivosť. Brzdou vo vývoji môžu byť aj nepriaznivé podmienky bývania, ktoré vedú k spánkovému deficitu, či nedostatok zdravého a čerstvého jedla ako je elenina a ovocie.

Anatomické rozdiely podľa štúdie pritom vysvetľujú až 20 percent rozdielov v skóre vedomostných testov medzi deťmi z chudobných a bohatších rodín. Nemusí teda celkom platiť myšlienka, že vďaka vzdelaniu má každý rovnakú šancu stať sa úspešným.

Pozitívne však je, že sa rozdiely vo veľkosti sivej mozgovej hmoty pozorovali už u detí vo veku od štyroch rokov. To podľa vedcov znamená, že existuje dostatok času v období dospievania, aby sa mozog s podpriemerným podielom sivých buniek vo vhodnom prostredí stihol úplne vyvinúť.

Ukazuje sa, že chudoba nie je iba striktne sociálny problém, ale aj medicínsky. To je o ďalší dôvod navyše, prečo ju treba odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba