Osamelá

Hoci „prezidentom“ EÚ je Donald Tusk, nekorunovanou kráľovnou únie je v skutočnosti Angela Merkelová. Ona udáva kurz a ostatní ju len nasledujú.

16.02.2016 22:00
debata (5)

Nemecko si zvyklo, že je lídrom Európy. Takto nastavený systém je vhodný do dobrého počasia. V posledných rokoch, keď Európa čelí obrovským problémom, sa však ukazujú jeho slabiny.

Eurokrízu sa lídrom EÚ ešte horko-ťažko podarilo zažehnať, no aktuálna utečenecká kríza ukazuje na limity takéhoto modelu. Princíp dobré riešenia sú nemecké riešenia neplatí univerzálne. Ak sa niekto mýli, je dobré si chybu priznať a včas urobiť korekciu. V prípade utečeneckej krízy to bola Angela Merkelová, ktorá sa mýlila. Naopak, stále viac sa potvrdzuje, že pravdu mali od začiatku predstavitelia V4.

Pred realitou nemožno donekonečna zatvárať oči: zavedenie limitov pre počty utečencov v Dánsku, vo Švédsku i v Rakúsku, ako aj posilnenie ochrany hraníc na Balkáne sú realitou. Navyše myšlienku Stredoeurópanov na vybudovanie „spomaľovačov“ na Balkáne podporil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Dokonca aj Paríž, verný spojenec Berlína, odmieta kvóty.

Azda posledný, kto podporuje politiku nemeckej kancelárky, je luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn, ktorý krajiny V4 varoval, aby sa nestali „spolkom odpadlíkov“. Realita je však taká, že v skutočnosti čoraz viac osamelá je kráľovná Angela.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Angela Merkelová #eurokríza