Citlivé miesta

Školské organizácie v stredu prijali spoločnú deklaráciu. To, že v nej jasne formulovali svoje požiadavky a podpis pod ňu pripojili prakticky všetky zainteresované zložky, jej dodáva legitimitu, ktorá chýbala práve predchádzajúcemu štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov.

19.02.2016 12:00
debata (7)

To, čo malo prísť úplne na začiatku, prišlo až na konci. Neskoro. A preto ju teraz mohol pokojne odmietnuť premiér i minister školstva.

Úspech akejkoľvek iniciatívy závisí od veľkosti jej podpory a schopnosti zatlačiť na „citlivé“ miesta politikov. To sa v prípade protestujúcich učiteľov nestalo. A keďže neboli krytí odbormi, ani si nemohli dovoliť dlhšie štrajkovať, a tak sa ani nemohol dostaviť požadovaný výsledok.

Učitelia akoby sa nepoučili. Oproti masovému protestu z jesene roku 2012 sa do štrajku zapojil iba zlomok a chýbala mu spoločná platforma zastrešená odbormi. Lenže ani účasť odborov na štrajku sama osebe nie je garanciou úspechu. Odborárski lídri by museli byť oveľa tvrdší vyjednávači ako Ondek a spol., lebo ročné zvýšenie o 5, resp. 4¤percentá od roku 2012 je len kozmetickou zmenou.

Napriek všeobecným deklaráciám školstvo nebolo doteraz prioritou žiadnej vlády. Ani tej Ficovej, hoci v programovom vyhlásení deklarovala, že „bude systémovo riešiť zlepšenie odmeňovania pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov podľa ich kvality a v závislosti od možností štátneho rozpočtu“.

Slovenskej ekonomike sa v poslednom období darilo. Prečo sa to adekvátne neodrazilo napríklad v odmeňovaní učiteľov? Lebo politici vedeli, že zástupcovia učiteľskej obce nie sú schopní zatlačiť na „citlivé“ miesta.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku