Čo sa doma uvarí...

Koaličná zmluva je vnútorná záležitosť vládnych strán, tvrdil ešte nedávno Béla Bugár. To, prirodzene, vyvolávalo pochybnosti, či sa náhodou menšinoví členovia koalície „neupísali diablovi“, a preto sa hanbia vyjsť s farbou von.

14.04.2016 12:00
debata (1)

Dohady o tom, čo asi obsahuje koaličná dohoda, v stredu ukončil úrad vlády, ktorý ju zverejnil. Žiadny precedens sa teda nekonal. Pokiaľ nemá tajný dodatok, tak v dokumente nie je nič o rozdelení „sfér vplyvu“ v štátnych podnikoch, ani žiadne iné informácie, ktoré by mohli otriasť svetom.

Čo sa teda zmenilo oproti 23. marcu, keď koaličnú zmluvu podpísali lídri štyroch strán? V stredu vláda zverejnila programové vyhlásenie, ktoré je v podstate detailnejšie rozpracovanou koaličnou zmluvou. A tak sa natíska jednoduché vysvetlenie: vláda, ktorá bola od začiatku atakovaná opozíciou, nechcela zverejniť tieto informácie skôr, ako bude dohodnutý jej hlavný „cestovný plán“, lebo ako sa hovorí: pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič… Aktuálna dohoda, oproti tým predchádzajúcim, detailnejšie upravuje fungovanie koalície, čo nie je vôbec na škodu. Konkrétne článok IV. – Riešenie sporov je veľmi prezieravým návodom na prevenciu a predchádzanie konfliktom. Ako sa hovorí: čo sa doma uvarí, to sa doma aj zje. Za Radičovej vlády sa totiž častokrát stávalo, že pred zapnutými mikrofómni, „ústa hovorili rýchlejšie, ako hlava myslela“, a tak to v koalícii aj veľakrát vyzeralo: jeden čihi a druhý hota.

To, že dohodu jej členovia berú vážne, ilustruje napr. postoj strany Most-Híd. Kým v minulosti Bugár a spol. žiadali zmenu zákona o občianstve, ktorý bol prijatý ešte za prvej Ficovej vlády, teraz, hoci opozícia predloží identický návrh, Most ho nepodporí, lebo vie, že dobré zmluvy a najmä ich dodržiavanie robia dobrých priateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná dohoda