Seriálom k pravde

Denník Pravda spúšťa nový seriál reportáží, ktorými chce priblížiť miesta Slovenska, kde sa na sklonku druhej svetovej vojny odohrali najväčšie zverstvá.

08.05.2016 12:00
debata (19)

Krvavé zločiny priečiace sa základným atribútom ľudskosti, ktoré s cynickým úškľabkom vykonávali nemeckí nacisti a žiaľ aj domáci zradcovia. Za to nedostávali iba vyznamenania absolútne sprofanovaného režimu, no i požehnanie od jeho najvyššieho činiteľa, kňaza.

Citlivé srdce aj zdravý rozum napovedajú, že musia existovať určité hranice súdnosti, ktoré vo svojich postojoch k histórii utrpenia už nik neprekročí, pri ktorých ľudská pamäť či pamäť národa nezlyhá. Keď už nič iné, tak aspoň skloníme hlavu pred pomníkom martýrov. Ale nie je to tak. Ešte žijú poslední svedkovia, no znovu sa im ktosi škerí do tvárí.

Nájdu sa takí, čo tvrdia, že tu nič také nebolo, spochybňujú masové perzekúcie. A ak, tak zodpovední sú iba Nemci… Vojnoví zločinci sú pre nich hrdinami a spolu s populistickými sľubmi o nastolení poriadku šíria bludy medzi mládežou a tými, čo majú niekedy pocit, že ostali na vedľajšej koľaji. Vo voľbách bodujú aj v obciach a mestečkách, ktoré si už užili pred siedmimi desaťročiami vyznávačov fašizmu, ktorí im priniesli iba zlo a smrť. Jedným z takýchto miest je Krupina, mesto, v ktorom kotlebovci v marci získali najviac hlasov, takmer 18 percent.

Zámerom nášho seriálu je rozdúchavanie pahrieb pravdy tam, kde akoby vyhasla. Tých, čo hnedé peklo prežili, je z roka na rok menej. Veď aj z ich detí sú už zväčša starenky a starčekovia. Počúvajme ich, zapisujme ich spomienky, pracujme s overenými zdrojmi informácií. Lebo keď už ich nebude, ostanú tu iba legendy – a šíritelia lží a nenávisti.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Nacisti