Splnená nočná mora

Dávajte si dobrý pozor na to, čo si želáte. Vaše želanie sa totiž môže splniť. Establišment amerických republikánov je zhrozený predstavou, že bude do prezidentských volieb nútený nominovať Donalda Trumpa. Nenávidia ho a on nenávidí ich. Chcú ho však ich voliči a želania ich voličov sú produktom ich vlastnej kampane posledných rokov.

12.05.2016 14:00
debata (1)

Tak dlho masírovala mediálna mašinéria Ruperta Murdocha na čele s televíziou Fox News republikánskych voličov zášťou proti Washingtonu, ktorý je vraj odtrhnutý od reality a elitársky, až dnes republikánski voliči odmietajú počúvať aj tú časť „Washingtonu“, ktorá by im mala byť blízka. Trump so svojím buranským slovníkom a neustálym zdôrazňovaním, že k oficiálnemu Washingtonu nepatrí, je splneným želaním tých, čo roky využívali Fox News na vlastnú propagandu a ignorovali možné následky. To, že sa ním dnes cítia ohrození, nič nemení na tom, že je to ich vlastný výrobok.

Republikáni majú v osobe Trumpa originál: boháča, ktorý nie je odkázaný na sponzorov a ktorý si môže dovoliť byť otvoreným rasistom a asociálom.

Trumpove výpady proti menšinám, jeho idiotské predstavy o fungovaní sveta a xenofóbia vystavovaná na obdiv? Stačí si pripomenúť, ako republikánsky establišment súhlasne kýval hlavami, keď sa viedla jedna nechutnejšia kampaň za druhou proti Barackovi Obamovi s rasistickým a xenofóbnym pozadím. Keď sa spochybňovalo, či je vôbec Američan (v čom už vtedy zohrával úlohu Trump osobne), keď sa „špekulovalo“, či Obama nie je náhodou skrytý moslim, keď sa každý jeho mierový úmysel vyhlasoval za prejav trestuhodnej slabosti, ktorá škodí Amerike.

Stačí si spomenúť na list, ktorý zaslali viacerí republikánski kongresmani a senátori do Teheránu, v ktorom nabádajú iránsky režim, aby nepodpísal dohodu o zastavení nukleárneho programu s Obamom, pretože keď prídu v Spojených štátoch k moci opäť republikáni, celú dohodu hodia do koša. Na hnutie Tea Party vyhlasujúce, že najväčším zlom sú federálne dane a že demokrati chcú Američanom „vziať zbrane“. Toto hnutie vynieslo do výšin Teda Cruza – toho, ktorý potom v Kongrese presadil blokovanie federálneho rozpočtu až po hranicu defaultu.

Republikánski voliči už nie sú odkázaní na nemastné-neslané figúrky typu Jeba Busha, ani na atrapy v podobe predstaviteľov Tea Party. V osobe Trumpa majú originál: boháča, ktorý nie je odkázaný na sponzorov a ktorý si môže dovoliť byť otvoreným rasistom a asociálom. Čo na tom, že všeličo môže byť aj inak? Napríklad Trump, ktorý sa tak hrdí svojím majetkom, spravil podnikateľskú kariéru na opakovaných bankrotoch, po ktorých veriteľom zostali len smutné pohľady. Aj jeho vulgárne vystupovanie môže byť do značnej miery kalkulom, keďže ide o človeka, ktorý sa vďaka svojim sobášom desaťročia predvádza na predných stránkach bulváru a dobre vie, čo zaberá na najnižšie masové pudy.

Príbeh o tom, ako si hlúpi politici spolu s hlúpymi médiami splnili želanie a to sa vzápätí ukázalo byť ich nočnou morou, sa zďaleka netýka iba Ameriky. Keby malo dôjsť k najhoršiemu a Trump by sa dostal do Bieleho domu, stal by sa nepochybne nielen americkou nočnou morou. A koľko takých menších desov sa už derie na povrch v Európe?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump