Kto proti Trumpovi

Postaví sa v amerických prezidentských voľbách na jeseň proti Donaldovi Trumpovi za demokratov Hillary Clintonová? Vyzerá to tak. Republikánsky establišment boj so svojím vzbúreným elektorátom už prehral. V tábore demokratov podobný boj práve vrcholí.

07.06.2016 22:00
debata (6)

Bernieho Sandersa i Trumpa nahor vyniesla vzbura voličov oboch strán. Obaja sú signálom, že voliči sú nespokojní s tým, ako ich strany odrážajú ich názory.

Okrem tohto jediného faktu však už neexistuje nič, v čom by sa dal socialista Sanders prirovnávať k ignorantovi Trumpovi, ktorý v boji o kandidatúru vynáša karty xenofóbie, rasizmu a ktorý je na prezidentský úrad nebezpečne nepripravený.

Zatiaľ čo mnohí predstavitelia republikánov už stihli vyjadriť lojalitu Donaldovi Trumpovi, tábor demokratov zostáva rozčesnutý.

Kandidát Trump je výsledkom vzbury „redneckov“ a ľudí zmasírovaných hnutím Tea Party a dlhoročnou produkciou Murdochových médií na čele s televíziou Fox News. Za Sandersovým nástupom je mladá generácia voličov demokratov a ľavicové, tzv. progresívne, krídlo tejto strany.

Kde Sanders hovorí o inšpirácii škandinávskym modelom ekonomiky a spoločnosti, tam Trump hovorí o stavbe múra na hranici s Mexikom, o tom, že v boji s terorizmom treba „ísť po rodinách teroristov“ a že Vladimir Putin je obdivuhodný líder.

Svety, ktoré predstavujú, nemôžu byť od seba vzdialenejšie. Napriek tomu ich voličov čosi spája: odpor k politickým frázam a newspeaku vychádzajúcemu z Washingtonu na oboch stranách spektra.

Odcudzenosť politického centra je však presne to, čo zosobňuje Clintonová. A ešte čosi, čo zhrnula Katty Kay z BBC: „Minuli sa nám už všetky superlatívy. Vyčerpali sme už všetky anekdoty z dobre známeho života bývalej prvej dámy, bývalej senátorky a bývalej ministerky zahraničných vecí. Žena prezidentka by bola novinkou, Hillary Clintonová nie.“ Clintonová je skrátka na scéne už pridlho na to, aby sa vo voľbách mohla prezentovať ako čerstvý vietor. A to môže zavážiť.

Zatiaľ čo mnohí predstavitelia republikánov už stihli vyjadriť lojalitu Trumpovi, tábor demokratov zostáva rozčesnutý. Clintonová v pondelok pripomenula Sandersovi, že ona sa v roku 2008 vzdala svojej kandidatúry v prospech Baracka Obamu v mene jednoty strany ešte vtedy, keď jej odstup od Obamu bol menší ako odstup Sandersa od nej.

Sanders odpovedal, že chce bojovať až do konca a kritizoval médiá za to, že predčasne vyhlasujú Clintonovú za víťazku. V tom má zasa kus pravdy on. Tradičné liberálne médiá stáli počas celých primárok na strane Clintonovej. Ak aj nie priamo, určite minimálne v tom, že ju predstavovali ako „reálnu“ a realistickú kandidátku, čím zo Sandersa robili akýsi módny výstrelok.

Jeho voliči ho však za výstrelok určite nepovažujú. Ak si cestu do volieb zaistí naozaj Clintonová, otázkou pre demokratov bude, ako dokážu zmieriť oba tábory pred veľkou a bezpochyby nechutnou bitkou s Trumpom.

Teoreticky by to však až také ťažké mať nemuseli. Všetky Clintonovej nedostatky a chyby sú oproti Trumpovi aspoň normálne a z tohto sveta. Clintonová možno nedokáže budiť nadšenie, nebudí však hrôzu a paniku ako kandidát protistrany.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby