Zlý deň pre Európu

Bude to britský Deň nezávislosti, sľuboval v poslednej veľkej predreferendovej debate bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Dnes ráno vyhlásil svoj vlastný Deň nezávislosti šéf UKIP Nigel Farage.

24.06.2016 08:18
debata (58)

Johnsonov a Farageov Deň nezávislosti sa začal historickým pádom libry na najnižšiu úroveň od roku 1985. Od skorého rána padajú aj svetové trhy.

O nezávislosti sa hovorí nielen v Londýne, ale aj v Škótsku a v Severnom Írsku. Akurát, že tam sa hovorí o nezávislosti od Anglicka a Walesu. Škótski Zelení vyhlásili svoju podporu Škótskej národnej strane pri snahe o nové referendum o odtrhnutí sa od Londýna. Írska republikánska strana Sinn Féin vyhlásila, že najvyšší čas na odchod nastal aj pre Severné Írsko. Odštartoval David Cameron, ktorý chcel referendom vyriešiť spory vo vlastnej strane, začiatok konca Európskej únie, alebo Spojeného kráľovstva?

Krajná pravica a populisti na celom kontinente oslavujú. V brexite vidia návod pre seba a pre svoje krajiny. Frexit už z Paríža ohlasuje Marine Le Penová, na holandské referendum o odchode z únie sa teší Geert Wilders.

Podľa prieskumu agentúry Focus by za zotrvanie Slovenska v Európskej únii hlasovalo viac ako 60 percent Slovákov. Podobné čísla sme však videli aj v Británii. To bolo ešte pred začiatkom kampane, ktorá presviedčala Britov, že to nie ich vlády škrtajúce výdavky a celé desaťročia ohlodávajúce na kosť povojnový európsky welfare state, ale prisťahovalci môžu za nedostatok džobov a upadajúce verejné sektory. Svoj víťazný deň dnes slávia klamári a žongléri s faktami a číslami.

Spojené kráľovstvo je dnes rozdelené, a ani sa nenazdáme a podobne rozdelená môže byť aj ostatná Európa. Ak nezareaguje na brexit správne. Ako, to v tejto chvíli nikto nevie.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit