Brexit. Poučíme sa?

Prečo sa len tak málo politikov aj bežných ľudí chce poučiť z nezmyselného hlasovania Britov? Tí sa minulý štvrtok v referende rozhodli vystúpiť z Európskej únie. Začalo sa analyzovať, prečo sa tak stalo.

03.07.2016 12:00
debata (11)

Celkom presne sa určilo, že išlo o pocit Britov z údajných hrozieb – migrantov či prehnanej regulácie Bruselom. Negatívny pocit prevládol, aj keď možno jedno percento vecí, čo EÚ spravila, nebolo správnych a 99 percent bolo v poriadku. Lenže väčšina médií sa najradšej chytá problémov. A keď nie sú, tak aspoň nafúknu to, čo sa javí ako problém, aj keď to v skutočnosti nie je najpodstatnejšie.

Regulácia výkonu rýchlovarných kanvíc či vysávačov, čo je okrajová záležitosť a inak nikomu nijako veľmi neublíži, je potom podstatnejšia ako stovky kilometrov nových diaľnic, opravené školy, nové kanalizácie a námestia. Ak niekto kúpi drahú lavičku z eurofondov, pobúri to všetkých. Ak sa opraví tisíc škôl, väčšina médií si to nevšimne. Chtiac či nechtiac sa tým masíruje verejná mienka. Ľudia sú z toho frustrovaní a nenávidia politikov. Aj dobré veci sa musia prekrúcať? Alebo niektoré médiá sa nevedia poučiť, porozmýšľať, prestať fungovať v zotrvačnosti? Kto má dať impulz na objektívnejšie informovanie?

V týchto dňoch sa zrekonštruovala baroková záhrada na Bratislavskom hrade. Čo v tejto súvislosti najviac zarezonovalo na internete a sociálnych sieťach? To, že jedna zavlažovacia dýza mieri aj na elektrickú rozvodňu… Zaujať za každú cenu, navodiť negativizmus. Na druhej strane politici niekedy podceňujú tieto správy a žijú v tom, že volič predsa vidí, ako sa znížili dane a koľko sa postavilo diaľnic. Verejnú mienku však v skutočnosti formujú najmä subjektívne dojmy, a nie reálne činy.

Žijeme v dobe marketingu, keď niekedy ani sám objednávateľ reklamy nevie, aké účinky má produkt, ktorý prezentuje. Niekedy sa len snaží, aby za každú cenu porazil konkurenciu. To je aj príklad toho, čo sa stalo v Británii, keď politický boj vyústil až do hlasovania o zotrvaní v EÚ a extrémisti vezúci sa na šialenej mediálnej vlne napokon zvíťazili. Bulvár porazil serióznosť, uspeli populisti a nie tí, čo majú rozum.

Teraz sa prekvapení víťazi utešujú, že pád libry sa predsa zastavil a ani akcie sa už neoslabujú. Opäť lacná demagógia. Akcie prestali padať preto, lebo lacná libra posilní britský export. Navyše o vystúpení Britov z EÚ sa bude zrejme rokovať roky. Preto akcie zatiaľ padať nemusia. Zariadia sa podľa toho, aké podmienky odchodu sa dohodnú, ale vyhliadky sú zlé. Navyše nastupuje obdobie neistoty, investícií ubudne a libra bude dlho slabá. To povedie k zdražovaniu tovarov dovážaných do Británie či k nižšej životnej úrovni Britov, ktorí vycestujú.

Ak nechceme znaky brexitu, treba, aby čoraz viac ľudí používalo rozum a menej sa riadilo pocitmi. Objektivita, slušnosť, menej kriku a viac rozumného a štátnického správania potrebuje celá spoločnosť, najmä v politike. Brexit je varovaním, že podcenenie lacnej demagógie nás môže vyjsť poriadne draho.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit