Nikto nie je z obliga

Rozhodnutia mávajú svoje konzekvencie. Od tých najobyčajnejších, napríklad čo si dať na obed, až po tie osudové. Európania si akoby zvykli na to, že kaša sa nielenže neje horúca, ale že sa niekedy dokonca ani nemusí jesť vôbec, ak sa nám náhodou nevydarila. To je však omyl.

05.07.2016 08:00
debata (7)

Asi tretina Britov je podľa prieskumov presvedčená, že k brexitu, teda k vystúpeniu Spojeného kráľovstva z Európskej únie, nakoniec nedôjde. Ďalších viac ako dvadsať percent uvádza, že si nie sú istí, či k brexitu naozaj dôjde. Tí, čo odpovedajú takto alebo podobne, sú najskôr tými, čo v referende hlasovali za zotrvanie v únii.

Lenže aký iný výsledok by dnešná situácia mala mať? Dajú sa zlé riešenia, ak boli spravené v súlade s pravidlami hry, prebiť lepšími riešeniami obídením tých pravidiel? A nebolo by potom výsledkom práve to úplne najhoršie riešenie zo všetkých?

Rakúski slobodní využili iba formálny nedostatok pri spočítavaní hlasov po druhom kole prezidentských volieb, ktorý nemohol mať, a ako oni sami priznávajú, ani nemal, vplyv na výsledok samotnej voľby. Na súde však uspeli, a tak na jeseň pôjdu Rakúšania opäť k urnám. Čo s tým? Zásadným problémom pre demokratov by nemalo byť to, že populistická či krajná pravica využívajú technické nuansy príslušného zákona. Problémom by mal byť skôr fakt, že Rakúsko stálo – a teraz opäť stojí – len krôčik od toho, aby sa na jeho čelo postavili populistické a protieurópske sily, hraničiace s krajnou pravicou.

Podobne je to v Británii. Ukazuje sa, že tí, čo navrhovali postaviť sa k európskej integrácii chrbtom, nemali žiaden plán, čo robiť ďalej po prípadnom víťazstve. Víťazstvo sa stalo realitou, oni však habkajú a riešia otázku, kto z nich by sa mal stať najbližším lídrom po odchode Davida Camerona.

Môže to však byť dôvod pre hľadanie bočných cestičiek vedúcich k faktickému anulovaniu referenda? Referendum bolo nepochybne Cameronovým životným omylom. Bol to vrcholne nezodpovedný a zbytočný krok – situáciu v tábore konzervatívcov bolo možné riešiť aj úplne inak. Nebolo potrebné ohroziť kvôli tomu budúcnosť Británie a stabilitu únie. Hlavným problémom však zostáva, že Briti sa väčšinovo rozhodli a prečo sa tak rozhodli.

Hulákanie smerom k európskym elitám sa stáva módou. Nielen medzi extrémnymi pravičiarmi či manipulátormi, ktorí chcú tvrdiť, že keď niekto tlačí na výrobcov, aby vyrábali spotrebiče s rovnakým výkonom, ale s nižšou energetickou spotrebou, ohrozuje tým slobodu občanov Európy. O údajnej odtrhnutosti bruselských elít od reality dnes radi rozprávajú aj príslušníci tradičných politických národných elít.

Akoby oni boli z obliga, keď sa Európou šíri skepsa a nedôvera k liberálnej demokracii. Akoby národné elity neniesli nijakú zodpovednosť za to, že stále viac ľudí padá za obeť čierno-bielej propagande populistov, ktorí najprv vyhrávajú na sociálnych sieťach, potom v bulvári, až napokon vyhrávajú v referendách a čoskoro možno už i vo voľbách.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit