Jed s názvom lož

Nájsť vo svete informácií pravdu je čoraz ťažšie. Lži a polopravdy sú často opakované toľkokrát, že si ľudia myslia, že je to pravda. Sme toho svedkami na domácej politickej scéne v rôznych pseudokauzách aj kauzách, čo je však ešte horšie, deje sa to aj pri vážnych európskych rozhodnutiach.

10.07.2016 12:00
debata (18)

Skrat nastal vo Veľkej Británii, kde si ľudia odhlasovali odchod z EÚ. Napríklad aj pri Grécku tu bola snaha o prekrútenie faktov, ale normálny rozum vtedy ešte našťastie vyhral.

Za demagógiu možno označiť tvrdenie, že Grékom sme dali miliardy. Išlo o pôžičku, kde sme si kúpili najmä čas a aj Slovensko je jedným z ručiteľov. Ekonomicky to však ani jedného Slováka zatiaľ nijako nezaťažilo a, naopak, riešenie gréckej krízy odvrátilo katastrofu.

Politici musia tvrdo oponovať extrémistom a presviedčať ľudí, kde je naozaj pravda.

Pri Grécku sa získal čas na to, aby sa ozdravili európske banky a krajiny vykonali také reformy, aby ich ekonomiky boli konkurencieschop­nejšie. Ak by Grécko pomoc nedostalo, mohla sa zrútiť celá eurozóna aj EÚ, čo by malo obrovské dôsledky na pracovné miesta či platy. Ak by tento šok aj únia prežila, rozhodnutie Britov o brexite by ju definitívne dorazilo.

Kde by sme teda teraz boli, ak by sme pri Grécku uverili fanatickým ekonómom, vrátane tých na Slovensku? Už grécka kríza však nahrala extrémistom, ktorí svojou jednoduchou, na prvý pohľad logickou rétorikou získali dosť hlasov. Zrkadlo tomu nastavuje aj súčasné zloženie slovenskej opozície.

Ďalšou veľkou krízou, ktorá do Európy prišla, bola kríza migračná. Zástupy migrantov sú varovaním a EÚ musí určite lepšie strážiť hranice, aby mala tok prisťahovalcov pod kontrolou. Na druhej strane je nezmyslom neprijať nikoho. Aj Slovensku začínajú chýbať pracovníci. V Nemecku to platí iks násobne.

Migranti sa Nemcom hodia všade. Veď stačí si pozrieť, koľko nemecky znejúcich mien hralo v semifinále na ME vo futbale. Takmer polovica mužstva boli prisťahovalci, nehovoriac o zložení francúzskeho tímu… Malo by to byť normálne. Vyspelé krajiny vedia, že ak majú migráciu pod kontrolou, veľa z nej môžu získať. Mnohí Briti v tomto smere zjavne nepochopili nič.

Vyspelí politici však musia tvrdo oponovať extrémistom a presviedčať ľudí, kde je naozaj pravda. Aktuálne po odhlasovaní brexitu stačí vysvetliť, čo sa v Británii deje. Reči, že libra sa už zotavila, sú ďalšia lož. Briti včera menili libru za 1,17 eura a pred referendom dostali ešte 1,32 eura.

Obyvatelia Albiónu sa už majú horšie, keďže v eurozóne pre nich len vplyvom oslabenia libry všetko zdraželo o 11 percent. Podobne časom zdražejú aj výrobky dovážané z EÚ do Británie. Briti si nevážili voľný obchod.

Takmer polovica ich exportu putuje do krajín EÚ, pričom opačne, do Británie ide zhruba 10 percent z celkového vývozu EÚ. Clá by teda viac uškodili Britom. V každom prípade sa Británia zmení na nestabilné prostredie a mnohí nebudú chcieť nechať svoje fabriky napospas extrémistom v politike.

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta voličov, pričom podľa prieskumu z 2. júla 5 percent z nich lži politikov už prekuklo a zmenilo názor. Predreferendová lživá agitácia bola jedom.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit