Amerika, Amerika

Proti gustu žiaden dišputát. U nás v Európe zväčša nechápeme, prečo ten či onen politik v Spojených štátoch ľahko získava popularitu, dokonca aj vtedy, keď bojuje o najvyšší ústavný post, spôsobom, pre ktorý by na starom kontinente pohorel.

10.08.2016 22:00
debata (7)

Hoci ani to už v poslednom čase nebýva pravidlom, predsa len má všetko svoje hranice. Dá sa to však tvrdiť o Amerike po tom, čo republikánsky kandidát na prezidenta vyzval svojich prívržencov, že môžu uplatňovať svoje právo na vlastníctvo zbraní, pokiaľ chcú zastaviť jeho demokratickú oponentku?

V USA už pomaly niet týždňa, keď sa neprelieva krv nevinných pri streľbe psychicky narušených osôb, ktoré chcú riešiť svoje problémy zavraždením iných – najbližších príbuzných, ľudí inej farby pleti či celkom neznámych. Pritom sú títo zabijaci zväčša držiteľmi osvedčenia o strelnej zbrani. Umožňuje im to druhý dodatok ústavy.

Hillary Clintonová nie je za jeho zrušenie, to by si asi v krajine kovbojských tradícií nemohla dovoliť, chce však sprísniť s tým súvisiace zákony. Už aj to uviedlo polovicu Američanov do varu a Donalda Trumpa do zúrivej protikampane, ktorú ihneď podporila Národná asociácia držiteľov zbraní. Republikánsky kandidát sa už úplne prestal kontrolovať.

Niektorí skúsení pozorovatelia svetovú verejnú mienku upokojujú. Vraj sa nič nedeje, po víťazných voľbách aj tak každý nový prezident utlmí svoje vášne a najradikálnejšie sľuby, niečo prevezme z programu neúspešného protikandidáta. Spoliehať sa na to? Kdeže sa ocitla Amerika?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #americké prezidentské voľby