Kam by šli?

Nový predseda Siete Roman Brecely za svoju hlavnú úlohu pre najbližšie obdobie nepovažuje vzkriesenie strany, ale „stabilizáciu pomerov“. To znie tak trochu zvláštne, keďže stabilizácia pomerov, ktorých neoddeliteľnou súčasťou je zhruba jednopercentná popularita tejto strany, by človeku vskutku ako prvá nenapadla.

14.08.2016 22:00
debata (3)

A možno má novopečený predseda pod stabilizáciou pomerov na mysli iba toľko, že predseda strany nebude vyhadzovať z funkcií svojich podpredsedov bez toho, aby si to dal aspoň dodatočne odsúhlasiť straníckym snemom. Alebo aj to, že podpredsedovia sa nepôjdu ponúkať koaličným partnerom vo vláde na nešpecifikovanú „užšiu spoluprácu“ bez toho, aby o tom vo vedení strany ktokoľvek niečo tušil.

Skrátka, možno má Brecely pod stabilizáciou pomerov v strane na mysli jednoducho to, že Sieť sa už prestane deliť na samostatnú jednotku predsedu, samostatnú jednotku piatich poslancov Národnej rady a samostatnú jednotku beztvarej masy členov a podporovateľov. Pekný plán. I keď vzhľadom na to, že nový predseda strany je všeobecne považovaný za nepriame predĺženie mandátu predsedu starého, jeho osud sa už dnes zdá byť akosi neistý.

V každom prípade Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár majú teraz čo riešiť. Získali v sobotu nového koaličného partnera alebo, naopak, práve o jedného prišli? Otázka ďalšieho fungovania Siete – strany, ktorá zaniká, akurát jej to ešte žiaden z funkcionárov nepovedal – automaticky prináša so sebou otázku ďalšieho fungovania vládnej koalície.

V tom najdôležitejšom ohľade najskôr niet čo riešiť. Každý v Sieti, dokonca aj tí, čo azda uvažujú o svojej budúcnosti mimo vládneho tábora, musí dnes vedieť jedno: hocijaké plány do budúcnosti môžu byť v hre iba za predpokladu, že nejaká budúcnosť ešte nastane.

Úvahy o možnosti odchodu nasrdených poslancov Siete nielen zo Siete, ale rovno aj z vládneho tábora, znejú nerealisticky. Predčasné voľby by znamenali nielen okamžitý zánik celého presoleného a prekoreneného projektu Radoslava Procházku, ale aj zánik politickej kariéry drvivej väčšiny jeho aktérov. Ak chcú zostať v Sieti, musia sa pokúsiť doviesť ju aspoň k ďalším voľbám v riadnom termíne. Ak chcú odísť inam, musia Sieť udržiavať pri živote aspoň dovtedy, kým nezačnú byť pre iných zaujímaví.

Otázku kam by išli, ani neriešme. Predstava, ako sa napríklad Andrej Hrnčiar ide akurát teraz natískať do SaS či OľaNO, pretože ho štvú pomery v Sieti, je jednoducho absurdná. Hoci platí, že všetko, čo sa v politike môže stať, sa v nej aspoň raz aj stane, niektoré piruety sa predsa len vzpierajú predstavivosti.

Čo bude teda robiť vládna koalícia? To isté, len v obrátenom garde: bude si vyberať, koho zo Siete sa jej oplatí adoptovať a koho nechá ladom. Ak bude SNS nenásytná, začne žiadať preratúvanie koaličných postov už teraz. Ak chvíľu vydrží, bude sa môcť zúčastniť elegantnejšieho delenia Procházkovho dedičstva už v relatívne blízkej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť #Roman Brecely