Fakty proti plynu

Ak mala byť debata amerických prezidentských kandidátov venovaná bezpečnostnej politike generálnou skúškou pred prvou skutočnou debatou (v tejto kandidáti nediskutovali navzájom) koncom mesiaca, máme sa na čo tešiť.

08.09.2016 22:00
debata (19)

Predstaviteľka establišmentu s históriou škandálov a imidžom neúprimnosti súťaží s mechom plynu, o ktorom nik netuší, čo sa stane, až sa raz vypustí.

Hoci sa už začínalo zdať, že Hillary Clintonová nemôže v novembri prehrať, prieskum medzi vojakmi a veteránmi ukázal čosi iné. Donald Trump medzi nimi víťazí pomerom 55 percent ku Clintonovej 36 percentám. Ak by sa mala brať do úvahy faktická stránka vyhlásení oboch kandidátov, takýto pomer v prospech ignoranta, ktorý o bezpečnostnej politike zjavne nemá ani potuchy, by bol nevysvetliteľný. Všetko, čo Američania môžu v oblasti bezpečnostnej politiky zazlievať Clintonovej, sú fakty.

Clintonová je dlhodobo určite väčší jastrab ako Barack Obama. Jej súčasné pokusy vykorčuľovať z osobnej histórie (pretože verejná mienka sa mení), znejú často chabo. Tak znela v debate jej poznámka, že veď aj Trump bol za napadnutie Iraku a taká bola i jej obhajoba v škandále s tajnými materiálmi v jej súkromnom emaile. Clintonová budí dojem kompetentnej, ale chladnej političky, ktorá na systéme nezmení ani čiarku, pretože je sama jeho výrobkom.

Trumpovu politickú minulosť nie je možné komentovať, pretože žiadna nebola. Jeho politické zámery sa nedajú analyzovať, pretože dosiaľ žiadne nesformuloval. Čo povedať k detinským rečiam o tom, že má tajný plán, ako poraziť tzv. Islamský štát, ktorý však neprezradí, "aby sa o ňom nepriateľ nedozvedel“? Čo už nakomentovať na jeho pochlebovaní Vladimirovi Putinovi, ktorý je vraj "veľkým lídrom“, pretože má medzi Rusmi 82-percentnú popularitu, "celú krajinu má pod veľkou kontrolou“, ale najmä, ktorý sa lichotivo vyjadruje o kandidátovi – Trumpovi?

Pripomínať, že keď pôjde do tuhého, explukovník KGB si s pochlebujúcim prezidentom Trumpom, s prepáčením, čosi vytrie, nepomôže. Americká verejná diskusia je v stave permanentnej mŕtvice najmenej od objavenia sa hnutia Tea Party, ktoré odtrúbilo definitívny zosun republikánov do politického suterénu.

Lenže dokiaľ nič neviete, všetky možnosti sú otvorené. Voliči, ktorí z takého či onakého dôvodu prehryznú Trumpove spôsoby, si do neho projektujú, čo chcú. Miliardár s osobnou históriou špekulatívnych bankrotov vraj konečne dá americkú ekonomiku do poriadku. V skutočnosti vraj nie je vôbec taký hlúpy, iba to šikovne hrá. Ameriku urobí "opäť veľkou“ kombináciou izolacionizmu, popierania medzinárodnej spolupráce a napínania svalov.

Clintonovú možno neznášať pre konkrétne veci. Trumpovi sa v očiach jeho voličov darí do poslednej chvíle vystupovať ako veľká neznáma. Pokiaľ dostatok Američanov nepomkne v novembri k voľbám aspoň tá jedna vec, ktorá sa o Trumpovi dá povedať s absolútnou istotou – že je katastrofálne nebezpečným a nezodpovedným produktom úpadku americkej pravice –, svet má zamiešané na riadny problém.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump