Zeitgeist

Recepa Erdogana vôbec nevyrušuje povesť autokrata ničiaceho zvyšky parlamentnej demokracie v Turecku. Načo aj? Zatiaľ čo Európu drží pod krkom dohodou o utečencoch, na domácom fronte vie veľmi dobre, na koho sa spoliehať. Sú to ultrakonzervatívne kruhy a nimi ovládaná väčšina vidieckej populácie.

21.11.2016 12:00
debata (5)

V tureckom parlamente prešiel prvým čítaním návrh zákona, podľa ktorého muži po znásilnení maloletých dievčat nebudú stíhaní, ak sa so svojimi obeťami oženia. Pochopiteľne, vládne kruhy o znásilneniach nehovoria. Podľa nich má zákon iba „vyriešiť rozšírený problém“, ktorým sú manželstvá s maloletými dievčatami po tom, čo tie mali „dobrovoľný a konsenzuálny sex“ s mužmi – budúcimi manželmi.

Otázku, ako je možné spätne skúmať „konsenzuálnosť“ u 12-ročných dievčat, ktoré sú postavené pred voľbu buď svadba s dotyčným sviniarom, alebo hanba v očiach vlastnej rodiny a okolia, zákon, pochopiteľne, nerieši. Jeho účelom predsa nie je spravodlivosť. Je ním vyjsť v ústrety tej časti spoločnosti, o ktorú sa opiera Erdogan a jeho režim. Konsenzuálnosť náboženských kruhov je dôležitejšia ako konsenzuálnosť detí, ktoré sú ešte príliš mladé na to, aby mohli voliť.

Len jedna poznámka k rôznym našim islamobijcom: Erdogan len ide s duchom doby. Zeitgeist volá po návrate k „osvedčeným“ hodnotám a po likvidácii liberálnej spoločnosti, v ktorej sú práva a dôstojnosť jednotlivca dôležitejšie ako pochybná súdržnosť stáda. Krajná pravica si v tom podstatnom rozumie ešte aj vtedy, keď sa tvári, že je v nezmieriteľnom nepriateľstve. Imám či posledný križiak, obaja vedia veľmi dobre, koho a čo zlikvidovať ako prvé.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #znásilnenie #Recep Tayyip Erdogan #maloleté dievčatá