Pomýlené poplatky

Diskusia o poplatkoch za vysokoškolské štúdium patrí k evergreenom, ktoré tak ako sa objavia, po čase aj zmiznú.

24.11.2016 08:00
debata (2)

Odborníci o nich môžu diskutovať, ale vzhľadom na to, že ide o veľmi citlivú politickú otázku, pričom konečné slovo majú politici, pravdepodobnosť, že ich niekto presadí, sa blíži k nule. Nápad, aby študenti, ktorí pri prijímačkách skončia pod čiarou, museli za štúdium platiť, je ďalším z radu „polotovarov“ z produkcie ministerstva školstva.

Časy, keď sa o jedno študijné miesto uchádzal desať- či dvadsaťnásobný počet záujemcov, sú nenávratne preč. Dnes sa školy skôr predbiehajú v tom, aby nejakých študentov vôbec získali. Skomplikovať si to ešte nejakými prijímačkami by sa v ich prípade rovnalo samovražde.

Navyše, na ministerstve zjavne žijú mimo reality a nejaké demografické trendy ich netrápia. V opačnom prípade by vedeli, že slovenské školstvo bude v najbližších rokoch konfrontované s rapídnym poklesom študentov. Niektoré školy ho už začínajú pociťovať a situácia sa bude len zhoršovať.

Keďže na Slovensku platí, že všetko, čo sa dá zneužiť, sa aj zneužije, tak nápad rozdeliť študentov na platcov a neplatcov môže byť akurát tak prostriedkom na obohacovanie sa. Tým, že vytvára dve kategórie, vytvára aj podmienky na korupciu – jednorazové „všimné“ vyjde pravdepodobne vždy lacnejšie ako poplatky za desať semestrov… A potom je tu ešte druhá možnosť: školy môžu nasadiť latku „setsakramensky vysoko“, aby prevažovali platiaci nad neplatiacimi študentmi. A napokon, ten kto sa nedostane na riadne štúdium, sa aj dnes môže zapísať na externé, ktoré je spoplatnené.

Zhrnuté a spočítané: čím skôr na tento nápad zabudneme, tým lepšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy