Pocit bezpečia

Európa, v porovnaní so zvyškom sveta, mala jednu obrovskú výhodu: ľudia sa tu cítili bezpečne. S každým teroristickým útokom sa však tento pocit vytrácal. Posledný útok v Berlíne ich utvrdil v presvedčení, že Európa už viac nie je bezpečným miestom pre život.

21.12.2016 14:00
debata (8)

To má neblahé dosahy. Medzi ľuďmi narastajú obavy, a v takejto situácii stačí drobná iskra, z ktorej sa môže rozhorieť obrovský oheň. Napokon, nebolo by to prvýkrát v histórii, čo spočiatku nenápadný konflikt premenil Európu na jedno veľké bojové pole…

V záujme nás všetkých je nepripustiť, aby došlo k tomu najhoršiemu. Na to však treba štátnikov, ktorí majú odvahu, a nie ohybných „sledovačov“ verejnej mienky. Pri pohľade na európskych lídrov sa javí osamelá Merkelová ešte osamelejšia. Po odchode Británie z EÚ stráca posledného partnera, ktorého slovo malo váhu a najmä dalo sa na neho spoľahnúť.

V takejto atmosfére neistoty sa budú na budúci rok v Nemecku konať voľby do Bundestagu. Merkelová síce ustála doteraz všetky útoky sprava aj zľava a podarilo sa jej CDU stabilizovať. Teror však vháňa nových voličov do košiara Alternatívy pre Nemecko.

Témou budúcoročných volieb tak nebude rozpočtový prebytok, hoci nemecké verejné financie sú vo skvelej kondícii (čo by zaň iné krajiny dali!), ale bezpečnosť a migrácia.

To, že túto tému hneď zneužila AfD obvinením, že „sú to Merkelovej mŕtvi“, naznačuje, akým smerom sa bude predvolebná diskusia uberať. Radšej ani nepomyslieť na to, aké by to malo dosahy, ak by sa takéto útoky zopakovali krátko pred voľbami!

Merkelovú čaká veľmi ťažký rok.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #útok v Berlíne