Veriť v spravodlivosť

Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi sa opäť podarilo podarovať médiám šťavnaté titulky. Svojimi slovami, podľa ktorých na najvyšších poschodiach politiky korupciu nie je možné stíhať jednoducho preto, lebo tam žiadnej niet. V skutočnosti by podobné provokatívne výroky politikov mali byť celkom podružné.

08.01.2017 15:00
debata (8)

V štáte, kde fungujú bezpečnostné zložky, prokuratúry a celá justícia, ako majú, by sa mohli politici chvastať, koľko by len chceli. To, čo by bolo rozhodujúce, by bola realita. Občania by mali istotu, že ak sa niekde objaví korupcia – od najnižších po najvyššie poschodia hierarchie moci – skôr či neskôr vyjde najavo a bude aj potrestaná. Celkom bez ohľadu na to, či sa jedna časť politickej triedy bije do pŕs a rozpráva o svojej čistote, alebo či druhá časť, naopak, vykrikuje o bezprecedentnom rozkrádaní.

O taký štát by nám malo ísť. Nie o taký, v ktorom budeme od rána do večera rozumovať nad slovosledom v nejakej vete z nejakej tlačovky a v ktorom sa fungovanie štátu v mysliach ľudí pomaly celkom zvrhne do bulvárnej telenovely. Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej práve tento a nasledujúci rok budú rozhodujúce pre to, aby sme sa priblížili k štátu, o ktorý by nám malo ísť.

Práve v tomto roku začínajú vchádzať do platnosti niektoré dôležité zmeny zákonov z minulého volebného roka. Od novej legislatívy, týkajúcej sa exekúcií a osobných bankrotov, ktorá má odbremeniť bežné súdy od miliónov exekučných sporov a občanom umožniť nevyjsť z dlhov ako bezdomovci, až po novelu zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, rozširujúcu zoznam trestných činov, ktorých sa môžu dopustiť firmy, a umožňujúcu aj zhabanie ich majetku. Nehovoriac o superdôležitej novej legislatíve pre boj proti prejavom extrémizmu, ktorá by už mala nedovoľovať aktívnym extrémistom vykĺznuť z potrestania tak ľahko, ako to bolo dosiaľ. Je možné, že výsledky niektorých zo zmien nebudú vidieť okamžite v tomto roku. Tento rok bude však dôležitý pre to, či nejaké výsledky v budúcnosti vôbec budú.

V tomto roku sa vymenia presne dve tretiny členov a funkcionárov Súdnej rady, ktorá nesie najväčšiu zodpovednosť za to, aby sudcov u nás robili ľudia, ktorí sú na to spôsobilí. Nie takí, ktorých odbornosť spočíva v tom, komu sa narodili, alebo takí, pri ktorých dokonca nie je celkom jasné, na akej strane zákona vlastne stoja. Obmena Súdnej rady bude prebiehať v etapách po celý rok. Na jeho konci však bude tento najvyšší orgán sudcovskej samosprávy celkom zmenený.

Ak nechceme, aby naše súdnictvo niekedy v budúcnosti ovládol opäť nejaký dvojník Krstného otca, na zložení Súdnej rady by nám malo záležať nepomerne viac, ako na politickom bulvári. A záležať by nám malo na tom, aby všetky zmeny v justícii boli naozaj zmenami k lepšiemu. Inými slovami, jedného dňa by v našom štáte malo byť v podstate úplne jedno, či veríme, alebo nie ministrovi vnútra, vláde či opozícii, keď rozprávajú o čistote svojich rúk. Dôležité je, aby sme mohli veriť spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #justícia #Súdna rada