Strašidlá v Bielom dome

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Libanon. To sú krajiny, z ktorých pochádzali útočníci z 11. septembra 2001. Kalmycká republika, Kirgizsko. To sú krajiny pôvodu, aspoň podľa miesta narodenia, bratov Carnajevovcov, ktorí 15. apríla 2013 zaútočili na účastníkov a divákov maratónu v Bostone. V New Yorku sa narodil americký občan Omar Mateen, ktorý 12. júna 2016 zavraždil 49 ľudí v nočnom klube v Orlande.

29.01.2017 22:00
debata (33)

Čo majú spoločné? No iste, náboženskú príslušnosť k islamu a prechod radikalizáciou. A ešte čosi: ani jeden z nich nepochádzal z krajiny, ktorá by sa nachádzala na protiimigračnej čiernej listine Donalda Trumpa.

Ak by mala byť kritériom „nebezpečnosť“ krajiny z hľadiska radikálneho islamizmu, ako by v zozname mohla chýbať Saudská Arábia, ktorá zo šírenia ultrakonzervatívnej ideológie urobila svoju štátnu politiku? Afganistan a Pakistan, ktoré sú liahňami a hlavnými baštami Talibanu (a kde „pôsobil“ aj Usama bin Ládin)? Egypt, kde majú rôzne radikálne odnože salafizmu svoje základne na akademickej pôde?

Irán, Irak, Líbya, Somálsko, Sýria a Jemen sú na zozname preto, lebo odtiaľ prichádza najviac utečencov. Väčšina z nich navyše so sebou neprináša ropné šekové knižky, len svoje holé životy. Takých ľudí je ľahšie odmietnuť a poslať naspäť do pekla, než „spojencov“, ktorým Západ (a Trumpova Amerika) dodáva zbrane – ktoré sa potom často používajú na vraždenie tých prvých.

Medzi utečencami sú aj takí, ktorí doma tým či oným spôsobom pomáhali Amerike pri jej vojenských dobrodružstvách. Nemusia to byť rovno vojenskí pozorovatelia, navádzajúci údery letectva, alebo niečo podobné. Sú to aj obyčajní tlmočníci či ľudia, ktorí Američanom v Iraku pomáhali orientovať sa v miestnej situácii a pomeroch. Úradníci. Mnohí z nich sú za to v ohrození života a spolu s nimi sú ohrozené životy ich partnerov a detí. Mnohí z nich dostali pôvodne prísľub, že ak budú v ohrození, Amerika ich prijme.

Nepotrebujeme stratiť ani slovo o ľudských právach alebo o princípoch obyčajnej slušnosti (čo neznamená, že tu nejde aj o ne). To, čo robí Trump a jeho vládny zbor strašidiel, neobstojí ani z hľadiska účelnosti, z ktorej by sme vyňali všetky úvahy o etike.

Zrada ľudí, ktorí pomáhali Američanom, je aj zradou Američanov, ktorí budú podobnú pomoc potrebovať v budúcnosti. Kto ešte ich sľubom uverí? Zrada utečencov pred vojnou a sektárskym násilím je zasa zradou našich najväčších spojencov v boji proti nábožensky motivovanému terorizmu. Ani tá najväčšia západná armáda sveta neporazí islamizmus, ak ho neporazia sami moslimovia.

Mimochodom, najvyšší predstaviteľ krajiny, ktorá má leví podiel na rozvrátení regiónu, posiela ľudí z toho regiónu – kam? No do Európy, pravdaže. Ale to je už iba taký drobný námet pre trumpofilov a zároveň utečencofóbov medzi nami. Názor, že nový americký prezident urobí tento svet bezpečnejším, by mal človeka diskvalifikovať z akejkoľvek ďalšej rozumnej debaty.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #imigranti #Donald Trump