V slučke lacnoty

Komu by pred štvrťstoročím bolo zišlo na um, že na Slovensku budeme raz jesť kurčatá z Brazílie. Mali sme dosť svojich. Už dávno to však nie je pravda.

31.03.2017 22:00
debata (46)

Niekdajšie hydinárske kombináty sú buď pozatvárané, alebo melú z posledného. Takmer každé druhé kurča je z dovozu.

To, že sa na slovenskom trhu presadila hydina z Brazílie, nie je náhoda. Táto krajina je obrovským producentom geneticky modifikovanej sóje a kukurice, ktorú obratom premieňa vo veľkochovoch na hydinové či hovädzie mäso. Z Brazílie sa stal potravinový gigant, ktorý zásobuje 150 krajín sveta. Aj Slovensko. Tiež máme dosť obilia aj kukurice, akurát že ich vyvážame a dovážame mäso…

V Brazílii je horúco, dopraviť mäso do Európy znamená zmraziť ho. Zmrazené vydrží aj dva roky. Po rozmrazení to už nikdy nebude čerstvé mäsko. Aká je hygiena v brazílskych mäsokombinátoch, ilustrujú škandály, ktoré odhalili sami Brazílčania. A že nehovorili do vetra, potvrdili aj testy slovenských veterinárov.

Kto je na Slovensku brazílske mäso? Ochutnal ho vari každý, pretože hlavnými klientmi dodávateľov brazílskeho mäsa sú reštaurácie, ale najmä školské jedálne, nemocnice, domovy dôchodcov, kúpeľné domy. Všetci hľadajú dobrú cenu.

Striasa vás pri predstave, aké mäso jedia vaše deti, chorí v nemocniciach či dôchodcovia? Ivan Mikloš svojho času povedal, že všetko si dovezieme. Naozaj všetko, aj kuracinu so salmonelou. Možno konečne prídeme k rozumu a začneme doma poriadne hospodáriť.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #Brazília #salmonela #kuracie mäso