Keď vládnu peoplemetre

Slovenské komerčné stanice dosiahli veľké víťazstvo – TV Nova a Prima nedávno u nás skončili svoje vysielanie.

11.04.2017 22:00
debata (15)

TV JOJ a Markíza tak pravdepodobne získali niekoľko percent potenciálnych divákov, lebo sledovanosť ich „náhrad“ – Nova international a Prima Plus sa rovná štatistickej odchýlke.

S jedlom rastie chuť, a tak TV JOJ tlačí na to, aby operátori vypli aj vysielanie Českej televízie. Je to absurdná požiadavka, a to hneď z niekoľkých dôvodov: Predovšetkým, doplatil by na to divák, ktorý by bol ochudobnený o stanicu, ktorá na našom území dlhé roky suplovala verejnoprávnu televíziu. Pritom sledovanosť ČT1 na Slovensku je nízka, dosahuje zhruba 4 % (ostatné kanály ČT ešte menej), takže im z reklamného koláča neujedá takmer nič.

Keďže občania v Česku platia za vysielanie verejnoprávnej TV koncesie, tak reklama na ČT je výrazne limitovaná zo zákona, tvorí max. 0,5 % z vysielacieho času. ČT teda v žiadnom prípade nemôže byť súperom komerčných kanálov.

Pokiaľ ide o štruktúru vysielania, tá je natoľko odlišná, že už ani odlišnejšia nemôže byť. Cieľovej skupine TV JOJ ani náhodou nehrozí, že by sledovala napríklad odovzdávanie Literárnych cien Magnesia Litera na ČT ART a podobné relácie. Naopak, pre mnohých obyvateľov Slovenska predstavuje ČT stále akúsi pupočnú šnúru do sveta kultúry, a jej spravodajstvo (najmä zahraničné) je pre nás zatiaľ nedosiahnuteľný štandard. Okrem toho sa slovenskí diváci dostávajú k zahraničným programom, ktoré tu nikto nevysielal. Predstava, že TV JOJ do vysielania zaradí kultový dánsky seriál Zločin alebo legendárnych Monty Python, vyvoláva úsmev na tvári.

Mimochodom, nemecké verejnoprávne stanice ARD a ZDF sú bežne dostupné cez satelit v celej Európe. Asi nikomu by nenapadlo požadovať zákaz ich šírenia v zahraničí. Keď sú komerčné telvízie posadnuté peoplemetrami, tak by rovnako mali začať tlačiť na maďarské televízie, lebo tie ich pripravujú o nemalé percento divákov.

Summa summarum: predstava, že keď nebude na Slovensku dostupná ČT, ľudia začnú sledovať JOJ, je veľmi naivná a nedomyslená.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia