Selektívne proti korupcii

Predpokladajme, že sa názov Veľkého protikorupčného pochodu sa neodvodzuje od uplynulej Veľkej noci, ale bude sa dožadovať vyšetrenia veľkých úplatkových káuz rozličných slovenských vlád.

25.04.2017 08:00
debata (4)

Zrejme nejestvuje väčší a lepšie zdokumentovaný prípad korupčnej kauzy ako kauza Gorila. Alebo je kauza Bašternák spojená s podozrivým odpočtom DPH jedného človeka dôležitejšia ako úplatky pri predajoch národného majetku?

Ak to tak nie je, prečo sa teda na pochode namiesto „Dosť bolo Fica!“ neskandovalo „Dosť bolo korumpovania politiky”, resp. zameriavalo iba na posledných aktérov predražených (či pri predaji, naopak, podhodnotených) tendrov?

Na to, aby takýto protest nedosiahol iba výmenu jedných úplatkárov za druhých, by mal byť nezávislý, nepokazený, inak povedané neskorumpovaný. Z viacerých dôvodov mu však takýto charakter ťažko možno priznať.

Ak organizátori protestu vidia len na jedno oko, je pochopiteľné, že vzbudzuje nedôveru časti obyvateľstva (a to zďaleka nielen extrémistov). Táto skutočnosť je ešte závažnejšia po skúsenosti s nedávnym zvrhnutím zvoleného režimu na Ukrajine, kde časť protestujúcich delegitimizovala prezidenta zvoleného celou krajinou.

Obavy, že neobľúbeného oligarchu iba vystrieda iný oligarcha, pričom neprinesie požadovanú zmenu, sa môžu naplniť aj tu.

Iniciátori utorňajšieho protestu zároveň upozorňujú, že korupcia je príčinou nárastu extrémizmu na Slovensku. Obávajú sa, že nevyriešené kauzy a nedôvera voči politickej a súdnej moci vedú voličov k extrémnym riešeniam.

Dovoľme si tu však celkom nesúhlasiť. Nie sú príčinou sympatií k fašizmu a ústupu k politike silnej ruky výmeny straníckych garnitúr bez zlepšenia prechádzajúceho stavu? Ten druh politiky, ktorému neprekážajú oligarchovia, pokiaľ sú naši, je nám známy. Volá sa nacizmus.

A práve k nemu, k beznádeji odstrániť vplyv peňazí na politiku, smerujeme. Môžeme preto pokračovať vo výmene odtieňov korupcie alebo ísť hlbšie a zamerať sa na to, ako celkovo zabrániť vplyvu ekonomiky na politiku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #kauza Gorila #úplatkárstvo #kauza Bašternák #protikorupčný pochod