Najťažší súper pre Le Penovú

Ak sa Marine Le Penová nestane prezidentkou Francúzska, nebude to preto, že by sa väčšina Francúzov napokon predsa len rozhodla podporiť niekoho z tradičných politických štruktúr.

24.04.2017 02:26
Emmanuel Macron Foto:
Emmanuel Macron.
debata (28)

Bude to preto, lebo zo všetkých netradičných kandidátov bude proti nej v májovom druhom kole prezidentských volieb stáť ten, ktorý má svojím nevyhraneným programom najväčšiu šancu pozbierať hlasy z oboch tradičných brehov.

Emmanuel Macron slúžil ešte pred rokom vo vláde rekordne nepopulárneho prezidenta Françoisa Hollanda, spojenie s ním však jeho kariére nijako výraznejšie neublížilo. Vzišiel síce z vlády socialistov, ale dvermi za sebou tresol dostatočne dôrazne na to, aby ho stredoví a stredopraví voliči nepovažovali za nepriateľa. Túto úlohu v kampani splnili iní kandidáti. Zároveň však neopustil Hollandov program natoľko radikálne, aby tým celkom odplašil ľavicovejšiu časť elektorátu.

Le Penová, o ktorej postupe do druhého kola sa od istej doby už nediskutovalo, si zrejme nemohla želať do druhého kola nebezpečnejšieho súpera. Macron síce hovorí o reformách Európskej únie, vyhýba sa však pritom skratkám. Každopádne nesľubuje Francúzom nijaké referendum o členstve v prípade, že v Bruseli so svojimi predstavami nepochodí, ako to v jednej chvíli urobil najľavicovejší z kandidátov Jean-Luc Mélenchon. V tomto prípade teda platí, že v druhom kole volieb budú proti sebe stáť zástanca únie proti političke, ktorá si želá jej rozpad.

Macron nehlása žiadne prehnané ilúzie o NATO či Spojených štátoch. Napokon, je to francúzsky politik. Na druhej strane však nepestuje ilúzie o Vladimírovi Putinovi a politických aktivitách, ktoré Putinova vláda podniká v súčasnej Európe. To je ďalší jasný rozdiel medzi ním a Le Penovou, ktorej Národný front je Putinovým finančným dlžníkom a politickým protežantom.

Na jednej strane Macron nesľuboval žiadne výraznejšie posuny doľava ako Mélenchon, na druhej strane aspoň nechce rušiť väčšinu výdobytkov éry socialistov na rozdiel od konzervatívneho republikána Françoisa Fillona, ktorý sľuboval zrušiť ich úplne všetky. Ako taký má Macron nakročené k tomu, aby ani voliči zľava, ktorí sa rozhodnú dať mu 7. mája svoj definitívny hlas, nemuseli mať pritom až také štipce na nosoch, ako keď na začiatku minulej dekády hádzali svoje hlasy Jacquesovi Chiracovi iba preto, aby znemožnili cestu do Elyzejského paláca Le Penovej otcovi.

Istým spôsobom je naozaj pravda, že francúzski voliči, hoci znechutení politickým mainstreamom, práve poslali do boja proti francúzskemu Donaldovi Trumpovi obdobu francúzskej Hillary Clintonovej. Akurát s opačne obrátenými pohlaviami a s radikálne menšími väzbami „Clintonovej“ – Macrona na zavedené politické štruktúry. Ak by to aj malo byť naozaj tak, potom francúzski voliči sú na tom o čosi lepšie, ako boli americkí voliči vlani v novembri. Donald Trump je pri moci dosť dlho na to, aby sa každý rozhodol, či by mu ten štipec na nose – väčší, menší, alebo žiadny – predsa len nestál za to.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby