Osemdňový týždeň

Keď sa raz Paul McCartney svojho šoféra cestou k Johnovi Lennonovi opýtal, ako sa má, ten mu odvetil: „Tvrdo pracujem, osem dní v týždni." Člena legendárnych Beatles tento rozhovor údajne inšpiroval k napísaniu piesne Eight Days A Week. Hoci sa v nej spieva o láske, tento titul by bol asi najvhodnejší na opis situácie pracujúcich na Slovensku.

25.04.2017 08:00
debata (3)

Päťdňový pracovný týždeň a dvojdňový voľný víkend zaviedli vo Francúzsku už pred druhou svetovou vojnou. To, čo sa dnes javí ako samozrejmosť, je pre mnohých Slovákov stále iba nesplneným snom.

Až pätina z nich pracuje v nočných zmenách, čo je jednoznačne najviac v celej Európe. Druhé neslávne prvenstvo nám patrí, aj pokiaľ ide o prácu v nedeľu. Tento deň trávi v práci takisto zhruba 20 percent ľudí.

Ak títo ľudia pracujú nad rámec bežného pracovného času, mali by dostať aj adekvátnu odmenu. Ten, kto tvrdí, že by to zruinovalo firmy, zavádza. Peňazí na príplatky je dosť. Len časť podnikateľov by mala korigovať svoje predstavy o spravodlivom odmeňovaní.

Lebo ak na Západe je bežné, že zamestnávateľovi zostane zhruba 40 percent z hrubej pridanej hodnoty a zamestnancovi ide až 60 percent, na Slovensku je to presne naopak. Takýto stav je dlhodobo neudržateľný a predstava, že niekto, kto dlhodobo zdiera svojich zamestnancov, sa dobrovoľne vzdá peňazí v ich prospech, je naivná. Tu musí prísť zákon.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #pracovný čas