Kľúč od Kima

Ako si všímajú medzinárodní pozorovatelia, americká bojová ponorka v juhokórejských vodách nie je nijakou horúcou novinkou. Tou v žiadnom prípade nie je ani mávanie šabličkami, čo je zvyčajný spôsob, akým severokórejský Pchjongjang oslavuje svoje štátne výročia. V tomto prípade 85. výročie založenia tamojších ozbrojených síl.

26.04.2017 08:00
debata (48)

Problém je, že tu a teraz všetky tieto inak bežné javy získavajú na hrozivej dôležitosti. Propagandisti severokórejského režimu sa vyhrážajú, že ich ozbrojené sily sú pripravené „jediným úderom“ potopiť americkú lietadlovú loď Carl Vinson na čele flotily očakávanej každým dňom vo vodách pri Kórejskom polostrove.

Strach Američanov z toho, že jedného dňa sa niektorý z Kimovcov pokúsi osláviť nejaké to výročie zapálením San Francisca či Los Angeles, sa nezrodil s príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri Organizácii Spojených národov Nikki Haleyová vyhlasuje, že USA sú pripravené okamžite odpovedať na každý podobný útok, nehovoriac o jadrovej provokácii.

Režim, ktorému vládne Kim Čong-un, je vo svojej podstate perverznou teokraciou, v ktorej sa pánbožko vnuk prechádza po zemi, zatiaľ čo pánbožko dedo zakladateľ je oslavovaný ako večne živý, a to doslova, vrátane osláv jeho narodenín. Svojim ľuďom, hermeticky izolovaným od okolitého sveta, nesľubuje nič po smrti.

Peklo medzi nimi rozosieva rovno na zemi už teraz, za ich životov. A navyše ich pritom bez medzinárodnej potravinovej pomoci nedokáže ani len uživiť. Nie nebodaj v zmysle nejakého blahobytu, ale doslova: tak, aby aspoň nehladovali.

Lenže tento paranoidný šialenec (o ktorom z Kimovcov to neplatí vždy ešte o čosi viac, ako o tom pred ním?) disponuje jadrovou vojenskou technológiou a dlhodobo sa usiluje o vývoj striel schopných dopraviť jadrové hlavice cez oceán.

Strach Američanov z toho, že jedného dňa sa niektorý z Kimovcov pokúsi osláviť nejaké to výročie zapálením San Francisca či Los Angeles, sa nezrodil s príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu. Je dlhodobý a má reálny základ.

Na rozdiel od teoretickej hrozby pre Američanov je však hrozba pre obyvateľov takej Južnej Kórey každodennou realitou. Vôbec sa nemusíme baviť o schopnosti Kimovho režimu vojensky vzdorovať USA. V hre sú však životy civilistov na juhu polostrova. Žiaden úder nedokáže vyradiť z hry naraz všetky zariadenia schopné rozosievať smrť v Soule a inde v okolí.

Kľúč k riešeniu kórejskej krízy nedrží Trump, ale Čína. Ťažko predpovedať, ako by sa v skutočnosti zachovalo čínske vedenie v prípade, že by Pchjongjang pokračoval v samovražednom provokovaní bojovne naladeného amerického prezidenta. Peking je v každom prípade jedinou metropolou, ktorá má s Pchjongjangom už vyše pol storočia uzavretú zmluvu o vzájomnej obrane v prípade napadnutia.

Existencia severokórejského režimu je však pre Peking zároveň zárukou, že na hranici Číny nebudú raz stáť americkí vojaci a že je sám najmocnejším hráčom regiónu. Ak chce, aby to tak naďalej zostalo, Peking bude musieť zafungovať ako náhrada za neexistujúci pud sebazáchovy Pchjongjangu. Ak to dokáže, odmenou mu budú tromfy v rukách pri obchodnom vyjednávaní s Trumpom.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Donald Trump