Dobrá správa z Francúzska

Emmanuel Macron potvrdil úlohu favorita. Chvalabohu. Francúzsko si zvolilo za prezidenta normálneho politika. Opak porazenej súperky Marine Le Penovej, ktorá kikiríka na odchod krajiny galského kohúta z Európskej únie.

07.05.2017 20:40
debata (108)

Centrista mal pred druhým kolom volieb výrazný náskok pred krajnou pravičiarkou, ale napriek tomu sa nedalo hovoriť o vopred istom víťazovi. Našťastie nedošlo k ďalšiemu teroristickému útoku, ktorý by nepochybne pohol emóciami mnohých voličov tak, že by sa priklonili k Le Penovej.

Macronovi pomohol skvelý finiš. V predvolebnom televíznom dueli pôsobil jednoznačne dôveryhodnejšia ako jeho protikandidátka. Kto bol ešte nerozhodnutý, musel vidieť významný rozdiel. Kým Le Penová najmä bľabotala o Macronovi a šírila rôzne nezmysly, on rozprával predovšetkým o Francúzsku. O budúcnosti štátu, o svojich plánoch, ktoré podporujú viacerí uznávaní ľavicoví aj pravicoví ekonómovia.

Na ceste do Elyzejského paláca Macronovi pomohli okolnosti ešte pred prvým kolom volieb. Úpadok socialistov. Finančný škandál konzervatívneho kandidáta. Z neobľúbenej ľavicovej vlády Macron dokázal včas odísť tak, že vytvoril dojem, že mu ako ministrovi hospodárstva bránili uskutočňovať rozumné plány. Nezakrývajme si oči aj pred skutočnosťou, že je mladý a sympatický, čo je devíza politických nováčikov.

Toto všetko mu nahralo do kariet napriek tomu, že čelil výčitke, že zamieril do kresla šéfa štátu, aj keď nikdy nekandidoval ani za poslanca a nikdy sa neuchádzal ani o miesto starostu. Nikdy sa neocitol vo volenej funkcii.

V druhom kole Macron vyhral jednoznačne, ale do Elyzejského paláca so silnou osobnou podporou nevstúpi. Neopomeňme, že z prvého kola postúpil so ziskom necelých 24 percent hlasov a druhé kolo bolo pre mnohých voličov skôr referendom o Le Penovej – hlasovaním o postavení bariéry pred krajnou pravicou. Mnohí z týchto Francúzok a Francúzov volili Macrona so zaťatými zubami, pretože niektorí ho považujú za pravičiara a iní v ňom vidia dediča ľavicovej politiky.

Macrona čaká neľahké poslanie zjednotiteľa. Neľahká úloha po blížiacich sa júnových parlamentných voľbách nájsť dostatočnú podporu pre presadzovanie svojich zámerov. Päť rokov náročnej práce dokázať, že jeho voľba bola nielen hrádzou proti extrémistke Le Penovej. S vedomím, že neúspech pri kormidle moci by bol na jar 2022 vodou na mlyn nebezpečnej krajnej pravičiarke. A povodňou pre Európsku úniu.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby