Zlyhanie riaditeľov

Slovenskí branci sa spočiatku hrali v lesoch na vojakov, no táto aktivita ich zjavne neuspokojovala. Keď sa objavili informácie, že samozvaní bojovníci urobili „branné cvičenia“ priamo na niekoľkých základných školách, ministerstvo školstva tento krok ostro odsúdilo, pretože rezort vnútra ich označil za blízkych pravicovému extrémizmu.

10.05.2017 20:00
debata (17)

Hoci vtedajší minister Draxler riaditeľov dôrazne upozornil, aby členov tejto polovojenskej organizácie do škôl nepozývali, „branci“ sa na školách objavili znova. Môžeme si len domýšľať, či zo strany riaditeľov ide iba o nevedomosť, alebo sa za pozvaním skrýva dokonca prejav sympatií, v každom prípade ide o veľmi nebezpečný krok.

V situácii, keď značná časť mladých je netolerantných voči menšinám a ich vedomosti z dejepisu a občianskej náuky majú značné trhliny, je pozvánka pre pravicových extrémistov prilievaním oleja do ohňa. Netreba sa nechať zmiasť, že sa to deje pod pláštikom prvej pomoci a protichemickej obrany. Paramilitantné jednotky prekrývajú rady svoj extrémizmus „bohumilými aktivitami“.

K zlepšeniu situácie neprispel ani výrok ministra školstva Plavčana, že „extrémizmus sa podobá na vlastenectvo, akurát dôsledky sú horšie“. Je to ako keby niekto povedal, že denaturák sa podobá na alkohol, len akurát dôsledky sú horšie. Výsledkom je ešte väčší chaos v hlavách mladých ľudí.

Minister by preto mal viac vážiť slová a jeho kolega z rezortu kultúry zasa to, či má zmysel zo štátneho rozpočtu podporovať inštitúciu, ktorá si Slovenských brancov pozýva za organizátorov podujatia na Devín. Lebo jeden minister pred nimi nemôže varovať a druhý nepriamo cez Maticu slovenskú ich podporovať.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Slovenskí branci