Katastrofa v Porýní

Krajinské voľby v Nemecku slúžia ako barometer politických nálad.

16.05.2017 10:00
debata

Kým porážka SPD v Sársku a Šlezvicku-Holštajnsku nebola vnímaná ako tragédia, lebo sociálni demokrati tu aj predtým hrali iba druhé husle, ich prehra v Severnom Porýní-Vestfálsku (NRW), ktoré bolo dlhé roky baštou SPD (s drobnými prestávkami tu vládla od r. 1980), je priam katastrofa.

Voľby v NRW boli dôležité hneď z niekoľkých dôvodov: keďže ide o najľudnatejšiu krajinu Nemecka, boli posledným dôležitým testom pred „veľkými“ voľbami do Bundestagu. A čo je rovnako dôležité – išlo aj o symboliku, lebo je to domovská krajina kandidáta SPD Martina Schulza.

Ten veľmi dobre vedel, že keď v NRW opäť zvíťazí doterajšia kancelárka Hannelore Kraftová z radov SPD, bude mať veľmi dobrú štartovaciu pozíciu do septembrových volieb. A všetko nasvedčovalo tomu, že SPD vyhrá, ešte na jar v prieskumoch jasne viedla. No zdá sa, že prvotné opojenie zo Schulza už vyprchalo a ľudia sa na veci pozerajú optikou svojich každodenných problémov. A tu sa „socdemáci“ z NRW nemajú veľmi čím pochváliť.

Gelsenkirchen síce preslávil futbalový klub Schalke 04, no tomuto bývalému baníckemu mestu patrí ešte jeden primát – nezamestnanosť tu dosahuje až 13,7 %, čo je najviac v celom bývalom „západnom“ Nemecku. Okrem toho obyvateľov Porýnia a Porúria trápi aj vysoká kriminalita, neskutočné zápchy na cestách a nekvalitné školstvo.

A preto, keď si položili otázku, prečo ich spolková krajina tak upadá, tak ich nemohli presvedčiť Schulzove abstraktné reči o sociálnej spravodlivosti, ale jasná odpoveď, že v neistých časoch je jedinou „kotvou stability“ Angela Merkelová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD