Mierotvorca Trump

Podľa správ prenikajúcich z útrob Bieleho domu v podstate každodenne ako voda z deravého hrnca, Donald Trump sa svojej prvej zahraničnej cesty desil. Dokonca vraj žiadal svojich poradcov, aby jej program čo možno najviac skrátili.

21.05.2017 22:00
debata (5)

Hľadiac na itinerár jeho výletu ani niet divu. Prvá zahraničná cesta amerického prezidenta je ambiciózna ako všetko, čo Trump kedy o sebe a svojom počínaní v úrade hovoril. Na papieri.

Nie je možné, aby islamský svet zjednotil politik, ktorý ako jedno z prvých svojich nariadení vydal zákaz vstupu občanom krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom.

Počas jedného týždňa Trump navštívi „rodiská“ všetkých troch hlavných monoteistických náboženstiev sveta. Začal v centre islamu, pokračovať bude na rodnej pôde judaizmu a napokon navštívi Vatikán, centrum najväčšej z kresťanských denominácií.

Bolo by krásne, keby sa mu podarilo prispieť k zníženiu napätia a k väčšiemu porozumeniu medzi ľuďmi vyznávajúcimi tieto tri viery. Bez ohľadu na to, kto Trump je a čo všetko už stihol doma v Spojených štátoch pobabrať, sotva by sa medzi ľuďmi, čo sa už celé dekády úprimne pokúšajú o to isté, našiel niekto, kto by mu za to nezatlieskal. Nič také sa však nestane a istotu pri tomto tvrdení nám dáva presne to všetko, čím Trump je a čo už stihol pobabrať.

Nie je možné, aby islamský svet zjednotil v boji proti extrémizmu politik, ktorý ako jedno z prvých svojich exekutívnych nariadení vydal zákaz vstupu na pôdu USA občanom vyselektovaných krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom.

Fakt, že jeho „zákaz moslimov“ – ako to napriek všetkým rétorickým trikom Bieleho domu interpretovali samotní Trumpovi prívrženci, narazil na odpor amerického justičného systému, prezidenta nerobí nevinným, práve naopak.

Jeho prívrženci dobre vedia, o čom je reč. Trump, obklopený moslimobijskými poradcami typu Stephena Millera, má za sebou bohatú zásobu výrokov, ktoré v Európe na adresu imigrantov a špeciálne moslimov počuť akurát z úst krajnej pravice.

Prezident si dozaista získal srdcia saudských princov, keď s nimi v sobotu podpísal bezprecedentné zbrojné zmluvy. Tento súzvuk duší a peňaženiek sa však na islamský svet prenesie v podobe ďalších amerických zbraní, pomocou ktorých budú môcť Saudi likvidovať šiitské menšiny v okolitých štátoch so zreteľom na konečný cieľ, ktorým je zničenie Iránu.

Upokojujúce frázy z jeho prejavu pred lídrami islamských komunít, ktorý je dielom toho istého poradcu Millera, ktorý bol autorom nariadenia o „zákaze moslimov“, na tragických následkoch toho súzvuku sotva čosi zmenia.

A to sme zatiaľ len v prvej fáze Trumpovej cesty. Pokračovať bude Izraelom a západným brehom, kde budú najskôr veľmi zvedaví na to, ako sa prezident dokáže spriateliť s izraelskou vládou bez toho, aby sa spriatelil s izraelskou krajnou pravicou. Berúc do úvahy predošlé prípady, v ktorých sa ukázalo, ako veľmi sa detinský narcis túži blysnúť pred každým, s kým práve rokuje, veľa šancí tomu dať nemožno.

Pravdaže, s výnimkami. Ruskí diplomati to prijali s uspokojením, keďže to vyhovovalo ich vlastnej agende. S takou Angelou Merkelovou to, ako vieme, dopadlo celkom inak.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Donald Trump