Pri múre nárekov

Prezident Donald Trump sa dokáže vyjadrovať aj ako politik, nielen ako biznismen. Ukázal to aj na svojej návšteve Izraela a okupovaného Západného brehu začiatkom týždňa.

24.05.2017 22:00
debata (1)

Najkonkrétnejším výsledkom stretnutia s prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom je konštatovanie, že izraelsko-palestínsky konflikt je „ťažko dosiahnuteľná výzva“, pre ktorú je však ochotný urobiť všetko, čo je v jeho silách.

Bohumilý úmysel. Lenže napriek tomu, že Trump, aj vďaka svojej príslovečnej „nevypočítateľnos­ti“, vlial do nekonečného príbehu novú nádej, výsledky rozhovorov nehovoria nič, čo by nebola len univerzálna vata. Ktorý politik by nehlásal mier?

Benjamin Netanjahu, ktorého vláda sa považuje za najpravicovejšiu v dejinách Izraela, prikladá asi zbytočne dôležitosť faktu, že Trump Svätú zem navštívil hneď na svojej prvej zahraničnej ceste.

Na februárovom stretnutí v Bielom dome Trump Netanjahuovi povedal, že ak to pomôže mieru, podporí cestu jedného štátu, čím spochybnil roky medzinárodného úsilia o dva štáty. To izraelská ultrapravica číta jasne ako nevyslovený súhlas s rozrastaním sa nelegálnych osád na Západnom brehu.

Lenže priveľkú dôležitosť zjavne vkladala i palestínska strana do toho, že na Netanjahuovu nevôľu vyzval Izrael na zastavenie kolonizácie.

Riešenie konfliktu zveril do rúk svojho zaťa Jareda Kushnera, praktizujúceho ortodoxného žida, čo veľa dôvery v Palestínčanoch nevzbudzuje, a za veľvyslanca USA v Izraeli vymenoval Davida Friedmana, známeho podporou kolonistov a odporcu dvojštátneho riešenia. Toľko zatiaľ bolo v jeho silách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump