Recidivisti

Keby sa generálny prokurátor pokúšal politikárčiť, musel by vedieť, že kotlebovci majú už v zálohe pripravenú ďalšiu politickú stranu. Do úvahy by musel brať aj fenomén „mučeníctva“, ktoré obchádza ako strašiak naše diskusie vždy, keď sa niekto pokúša zastaviť fašistov v rozlete.

25.05.2017 15:27
debata

Inými slovami, keby sa Jaromír Čižnár správal ako politik, žiadosť o rozpustenie ĽS NS by na Najvyšší súd neposielal. Keďže sa však generálny prokurátor v tomto prípade riadi zákonom, takú žiadosť na Najvyšší súd posiela. A tak je to správne. Generálneho prokurátora si neplatíme za to, aby sa správal ako politik, ale za to, aby pôsobil ako strážca zákonnosti.

Politická strana nie je živá bytosť. Nemá neodňateľné právo na život len preto, lebo ju niekto založil.

Kotlebovci nemajú na svedomí len nejaké statusy na facebooku a vybľakovanie o kresťanských hodnotách, ktorým sa beztak rozumejú asi ako dážďovka kvantovej mechanike. Najmenej dvaja ich poslanci sú momentálne vyšetrovaní za extrémistické trestné činy, za aké im hrozia tresty väzenia. V jednom prípade nie práve nízky trest. A v radoch straníkov a podporovateľov Mariana Kotlebu sa nachádzajú ďalší, čo už boli za extrémizmus vyšetrovaní či trestaní.

Voľne šíria extrémistickú symboliku (počnúc znakmi zločineckej Hlinkovej gardy, končiac „vtipnými“ narážkami typu 1488). Zastrašujú a vyhrážajú sa menšinám, čoho boli ich skinhedské vlakové hliadky len jednou ukážkou. Nijako sa netaja tým, že pluralitný systém viacerých politických strán a viacerých demokraticky súťažiacich ideológií považujú za zlo, ktoré chcú odstrániť.

V štáte napomáhajú šíriť rétoriku občianskej vojny, v ktorej sú oponenti vyhlasovaní za zradcov národa a inak zmýšľajúci za agentov cudzích mocností. Sami sympatizujú s autoritárskymi režimami kryjúcimi sa figovým listom kresťanstva a nacionalizmu. Počnúc vojnovým štátom u nás, končiac súčasným Ruskom.

Fašisti a neonacisti nepopierajú holokaust preto, lebo by neverili, že sa stal, ale preto, lebo by im neprekážalo, keby sa stal znova. Nie preto, lebo by neverili obetiam, ale preto, lebo ich nenávidia takmer tak, ako ich nenávideli strojcovia holokaustu.

Očakávali by sme, že takíto ľudia, minimálne tí najaktívnejší z nich, budú pod drobnohľadom polície, aj keby sa živili ako predavači cukroviniek. Prečo by sme im potom mali trpieť politickú stranu, prostredníctvom ktorej chcú premeniť na svoj obraz celé Slovensko?

Politická strana nie je živá bytosť. Nemá neodňateľné právo na život len preto, lebo ju niekto založil, keď jej ideológia ohrozuje naše vlastné – ľudské – právo na život.

Ak sa generálny prokurátor na základe dôkazov presvedčil, že ĽS NS takú ideológiu predstavuje, nemôže konať inak, len žiadať Najvyšší súd o jej rozpustenie.

Koniec koncov, fakt, že kotlebovci zrejme vzápätí „prestúpia“ do inej, dosiaľ umŕtvenej strany, ktorú mali pripravenú v zálohe, je najlepším dôkazom: oni sami veľmi dobre vedia, že ich politické ambície sú s naším ústavným poriadkom nezlučiteľné, a tak sa dopredu prichystali ako zbehlí recidivisti. A práve tak s nimi aj treba nakladať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS