Také ľahké to nebude

Ešte ani poriadne neobschol atrament na žiadosti generálneho prokurátora o rozpustenie strany Mariana Kotlebu a už niektorí špekulujú, kto zdedí medvediu kožu.

28.05.2017 20:00
debata (30)

Kto má akú šancu prebrať voličov ĽS NS, prípadne kam sa tí voliči podejú. Tí, čo o kožu hnedého medveďa záujem nemajú, aspoň špekulujú, čo by sa malo stať preto, aby sa fašisti nevrátili ešte silnejší.

Pochopiteľne, fašizmus musí byť porazený politicky. Rozpustenie jednej politickej strany nestačí. Niežeby rozpustená nemala byť. Na odstránenie problému extremizácie časti spoločnosti však toho bude treba vykonať oveľa viac. Otázka je, čo. Nech si vezmeme ktorýkoľvek z „detailov“ dnešného politického diskurzu, dôjdeme k záveru, že žiadna jednotlivosť nevysvetľuje, prečo je krajná pravica príťažlivá práve teraz a pre takú veľkú časť populácie.

Ide o to, že politické elity kryjú korupciu a kradnú? A kedy si verejnosť na Slovenska o elitách myslela niečo iné? Za Mečiara? Za Dzurindu? A dodajme, že nikdy nešlo celkom iba o pocity, keďže aspoň dodatočne sa vždy vyjavili aj také veci, ktoré netušili ani tí najhorlivejší kritici tej-ktorej garnitúry.

Alebo ide o Rómov? Iste, nenávisť k tým, čo „sa vyhýbajú práci“, siaha ďaleko za horizont roku 1989 a nikdy nevymizla. Ani vtedy nie, keď zanikla povinnosť pracovať a prišla skôr otázka, čo s ľuďmi, ktorí by pracovať chceli, lenže akosi nemajú kde. Naopak, ľudí, ktorí sa boja, že o všetko prídu, je ľahké nahuckať proti tým, čo sú na tom ešte horšie, a niektorí politici to zvládajú bravúrne.

K sociálnemu aspektu pridávajú rasistický podtón rôzni bojovníci proti politickej korektnosti, legitimizujúci predsudky na základe skupinových kritérií. Rómovia – neprispôsobiví kriminálnici, utečenci – moslimskí teroristi a podobne. Medzi pospolitým ľudom sa to však prirodzene nezastaví len u týchto skupín, ale plynulo pokračuje Židmi, Američanmi, „Bruselom“ a ďalej. Rozdiel je len v tom, že tí istí politici, čo šíria hnusné reči povedzme proti Rómom, odrazu spozornejú a začínajú sa ohrádzať, keď ide o nejakú inú skupinu. Svoje pokrytectvo si možno ani neuvedomujú.

Áno, aj korupcia je problém. Horšie, aspoň z hľadiska vytvárania živnej pôdy pre extrémizmus, je však systematické podkopávanie štátu a inštitúcií. Predpokladom antisystémovosti je presvedčenie, že systém je zlý a musí byť odstránený. Pokiaľ taký Richard Sulík je priekopníkom ťaženia proti nášmu európskemu ukotveniu, Igor Matovič robí všetko preto, aby zničil dôveru v systém doma.

A je to iba náš problém? Trio Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár môže aj za všeličo zo spomenutých vecí, sotva však môže za nárast krajnej pravice v Európe. Ani za krach finančného systému, ktorý pred desiatimi rokmi odštartoval krízu, ktorá extrémistom zahrala do karát ako máločo v modernej histórii.

Jednoducho, ak si niekto myslí, že riešenie fenoménu fašizmu na Slovensku vtesná na papier formátu A4, hlboko sa mýli. Bude to na dlho a bude to oveľa ťažšie, ako je ukázať prstom na vinníkov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽS NS