Ruské peniaze

Starý kontinent je už niekoľko rokov dejiskom informačnej vojny, ktorú rozpútalo Rusko. Jej súčasťou je aj podpora extrémistov. Tá prebieha na rôznych úrovniach: od financovania extrémistických strán, ktoré majú jasne protieruópske postoje (Národný front, FPÖ, Liga severu a pod.), cez financovanie „alternatívnych médií“ až po podporu organizátorov rôznych protieurópskych a anti-NATO akcií.

01.06.2017 07:00
debata

Slovensko nie je výnimkou. Napr. minulý rok, sa objavila správa, že šéfredaktor „alternatívneho“ plátku Zem a Vek žiadal podporu priamo od ruského veľvyslanca. Z prostredia poľských tajných služieb na verejnosť zasa prenikla informácia, že Kotlebova ĽS NS je platená priamo Rusmi. To, čo boli pred rokom iba dohady, sa reportérom nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, na základe uniknutých e-mailov, teraz podarilo potvrdiť. Azda najpikantnejšie na celej veci je však to, že ruský oligarcha Konstantin Malofejev a jeho pravá ruka Alexander Usovsky sa tým ani nijako netaja!

A kto je adresátom ich podpory? Komunisti i nacionalisti. Všetko jedno, hlavne, že sú proti EÚ a NATO! „Orbána mám veľmi rád,“ vyznáva sa pred kamerou Malofejev…

Usovsky zasa vidí v kotlebovcoch vhodné zoskupenie na zorganizovanie referenda o vystúpení Slovenska z NATO. Ruská propaganda hľadá slabé miesta a snaží sa do nich vraziť klin, aby mohla existujúce politické problémy v jednotlivých krajinách EÚ posilniť. Postupuje pritom systematicky a čoraz agresívnejšie, pričom jej cieľom je vplývať na politické rozhodnutia. Nemecký úrad na ochranu ústavy je už v v stave najvyššej pohotovosti. A čo naše tajné služby?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ĽSNS