Robotníci sú späť

Vzhľadom na to, že ešte pred mesiacom sa zdalo, že konzervatívci na čele s Theresou Mayovou majú víťazstvo „vo vrecku“ a Jeremy Corbyn bol považovaný za jasného „losera“, priniesli parlamentné voľby vo Veľkej Británii viacero prekvapení.

09.06.2017 22:00
debata (10)

To, že mladým ľuďom „bije srdce skôr vľavo“, je všeobecne známe, ale že nakoniec dá labouristom hlas až 63 % voličov vo veku od 18 do 24 rokov, je malou senzáciou.

Corbynovi sa však okrem mladých podarilo zmobilizovať aj robotníkov, ktorí sa od strany v poslednom čase začali čoraz viac odkláňať k antieurópskej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Ak by labouristi chceli pomýšľať na víťazstvo, tak pri väčšinovom systéme musia poraziť hlavných súperov – konzervatívcov. No keď im časť ich tradičného elektorátu „odsaje“ UKIP, tak nikdy nemôžu vyhrať. Preto bolo dôležité získať späť ich dôveru.

Pri vyhlasovaní výsledkov v jednotlivých volebných okrskoch sa grafy zobrazujúce zisky a straty politických strán v jednom aspekte nápadne podobali: tam, kde ubudla fialová farba znázorňujúca nacionalistickú UKIP pribudla zväčša červená labouristická.

Z toho možno usúdiť, že časť robotníckej triedy, pre ktorú už brexit nehrá úlohu, lebo Spojené kráľovstvo je na ceste z EÚ a ktorú dokázal na svoju stranu v minulosti strhnúť Nigel Farage, sa vracia späť k „svojim koreňom“.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová