Corbyn nie je antisemita

V čase vrcholiaceho thatcherizmu vrcholila aj kampaň za oslobodenie Nelsona Mandelu a skoncovanie s politikou rasovej segregácie.

13.06.2017 22:00
debata (6)

Mnohí predstavitelia „civilizovaného“ sveta vrátane vtedajšej britskej predsedníčky vlády odsudzovali dnešný symbol boja za slobodu ako „teroristu“. Jeremy Corbyn v uliciach pochodoval (a bol zatknutý) za skončenie apartheidu v Južnej Afrike.

V čase, keď labourista Tony Blair horlil za inváziu do Iraku, pretože civilizovaný svet vedel, že má zbrane hromadného ničenia, ktoré nemá, všetci proti boli „zbabelci“. Medzi nimi Jeremy Corbyn. Británia sa dnes môže tešiť z pokoja po uzatvorení prímeria s IRA, keď bola napokon strana Sinn Féin prijatá do mierových rozhovorov v Severnom Írsku. Každý, kto by sa bol vtedy podujal zhovárať s predstaviteľmi separatistov, bol označený za „teroristu“ – pretože s teroristami sa nevyjednáva. Bol to opäť Jeremy Corbyn, kto pochopil, že ak chceme dosiahnuť prímerie, musíme sa o rozhovor s druhou stranou aspoň pokúsiť.

Corbyn spravil niečo podobné aj nedávno. Do Londýna pozval vodcu Hizballáhu a Hamasu – no a keďže „civilizovaní“ politici s antisemitami nevyjednávajú, Corbyna okamžite onálepkovali ako antisemitu. Dôkazom má byť aj to, že sa angažuje za práva Palestínčanov a podporuje kampaň bojkotu a sankcií proti Izraelu. Na Slovensku ho podaktorí dokonca pasovali za extrémistu.

Hoci to nie každý prizná, o Corbynovom postoji vypovedá predovšetkým jeho politická konzekventnosť. Bolo by namieste prestať stotožňovať kritiku politiky štátu s podporou rasovej ideológie. V takom prípade by musel byť antisemitom aj ten Mandela – a to by si už dnes netrúfol povedať ani Benjamin Netanjahu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit