Hanba

Účel svätí prostriedky. Žiaľ, platí to nielen v politike, ale aj v športe. Niekto to môže nazvať taktikou, hrou na istotu či pragmatizmom.

26.06.2017 20:00
debata (20)

Faktom však zostáva, že po zápasoch, v ktorých prevládne práve takýto prístup, sa cíti byť podvedený aj fanúšik mančaftu, ktorý vyhral. To, čo v Krakove predviedli na ME hráčov do 21 rokov Taliani a Nemci, sa skutočne nedá nazvať inak ako „veľká hanba futbalu“.

Keď sa podobne hanebným spôsobom zachovali Nemci v zápase s Rakúskom na MS v Španielsku v roku 1982, kde oba tímy 80 minút predvádzali na ihrisku trápnu frašku, ktorá nemala nič spoločné s futbalovým zápolením, no obom tímom zabezpečila postup zo skupiny, alžírska výprava protestovala, no neuspela. Pravdepodobne rovnako sa skončí aj ten slovenský protest.

Čo je však podstatné, FIFA následne zmenila pravidlá a posledné zápasy v skupinách sa odvtedy hrajú v rovnakom čase, aby sa podobným špekuláciám predišlo. Bolo by preto žiaduce, aby sa súčasný, veľmi zmätočný systém na ME 21 zmenil tiež.

Už len z toho dôvodu, že futbal priťahuje aj mladú generáciu, pre ktorú sú hráči veľkými vzormi. Darmo budeme deťom vysvetľovať, že treba hrať férovo, že žiadna skratka k úspechu neexistuje a že všetko si musia „odmakať“, keď potom príde niekto, kto na ihrisku priamo pred ich očami „oklame futbal“.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #futbal