Zemanov vyzývateľ

Miloš Zeman nebol nikdy prototypom uhladeného politika, ktorý si dáva pozor na jazyk. Naopak, mnohým ľuďom imponovali práve jeho bonmoty, politická nekorektnosť, ba až „buranstvo“.

30.06.2017 16:00
debata

Zdá sa však, že v poslednom období stratil akékoľvek zábrany. Vyvstáva otázka, či došlo k poruche jeho osobnosti (ako sa niektorí domnievajú), alebo sa iba prestal kontrolovať.

Keď nedávno veľmi nevyberaným spôsobom vynadal premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi, prekročil pomyselnú čiaru, čo už bolo zjavne príliš aj na inak vcelku „otrlého“ českého voliča.

Viaceré prieskumy naznačujú, že Zemanova éra sa možno chýli k svojmu koncu. Podľa toho posledného od agentúry Median by ho v druhom kole prezidentskej voľby porazil nezávislý kandidát Jiří Drahoš. Mnohé už naznačili predchádzajúce merania nálad spoločnosti, keď v máji oproti aprílu rapídne klesla Zemanova obľuba z 55 % na 41 %. Na otázku, kto by bol dobrou hlavou štátu, Zemana opäť jasne prekonal bývalý predseda Akadémie vied. Vzhľadom na to, že Drahoš svoju kandidatúru oznámil iba v marci, je to celkom slušný výsledok.

Ak sa donedávna zdalo, že Zeman je praktiky neporaziteľný, tak je zaujímavé, že hladinu pokojného „českého rybníka“ zrazu rozvíril kandidát, ktorému predtým nedávali veľké šance, lebo bol považovaný za „nudného patróna".

Česko sa tak možno o krok priblížilo k Sobotkovej vízii krajiny, kde nevládne mocenské duo Babiš a Zeman. K jej naplneniu však budú musí prispieť aj politici ČSSD, čo môže byť oveľa ťažšie, ako poraziť Zemana. V každom prípade, zatiaľ neexistuje dôvod, aby v českej spoločnosti prevládali porazenecké nálady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman