e–Hanba

Technika má ľudom pomáhať a uľahčovať im život. Spôsob, akým sa zavádzajú technologické novinky na Slovensku, je však pravým opakom - život ľudom skôr komplikujú a strpčujú.

04.07.2017 07:00
debata (1)

Popri ústrednom portáli verejnej správy Slovensko.sk, ktorý mal byť „výkladnou skriňou“ elektronizácie (no nie je), rozpaky vyvoláva aj systém elektronického zdravotníctva eHealth. Odhliadnuc od toho, že už sa naň minulo takmer 50 miliónov eur a s jeho zavádzaním sa začalo pred ôsmimi rokmi, je zavedenie eHealthu stále v nedohľadne.

Podľa plánu už takto o rok by mali byť všetky zdravotné záznamy pacientov zdigitalizované. Nuž ale bez peňazí pre lekárov to len ťažko môžu stihnúť.

Ak by digitalizácia jednej karty zabrala „len“ 10 – 15 minút, čiže za hodinu by ich stihol spraviť približne päť, tak obvodný lekár, ktorý má 2 500 poistencov (čo je zhruba slovenský priemer), by skenovaním zdravotných záznamov pacientov strávil neuveriteľných 500 hodín!

Navyše pri elektronizácii zdravotníctva sa predpokladá, že užívatelia používajú moderný softvér. Lenže množstvo lekárov u nás stále funguje na starých „ixpéčkach“. Možnosti sú len dve: buď bude systém urobený tak, aby bol kompatibilný aj s Windows XP, alebo si budú musieť ambulancie zabezpečiť modernejšie technické vybavenie, čo si vyžiada ďalšie nemalé peniaze.

A to ešte nehovoríme o celkovom zabezpečení údajov, lebo asi nik si neželá, aby sa jeho diagnóza dostala do nepovolaných rúk a stala sa predmetom vydierania…

Budúcnosť zdravotníctva je nepochybne v jeho elektronizácii. Kým však vychytajú všetky muchy eHealthu, ešte si chvíľu počkáme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #eHealth #elektronické zdravotníctvo