Investor pre Zemplín

V Novohrade, Gemeri a Zemplíne sa žije asi najťažšie. Zmeniť by to mohol veľký investor, ktorý by ponúkol slušnú prácu za dobré platy.

10.07.2017 14:00
debata

Riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič vysvetlil, prečo napríklad do Zemplína stále neprišiel žiaden megainvestor. A prečo Amazon išiel do Serede, aj keď nezamestnanosť tam je okolo troch percent. Kto žije na východe, mal by čítať slová Šimončiča pozorne, poučiť sa a snažiť sa veci zmeniť.

Nielen vláda totiž môže zlomiť dlhoročný úpadok v niektorých hladových dolinách. Faktom je, že ak do regiónu nejde diaľnica, nepôsobí tam prestížna univerzita, tak je ťažké čo i len ponúknuť túto lokalitu renomovanému investorovi, ktorý sa rozhoduje medzi Slovenskom a povedzme Malajziou.

Lenže dostávame sa k otázke, či bolo prvé vajce, alebo sliepka. Nestačí totiž len čakať na diaľnicu a sťažovať sa. Taký Zemplín by sa mal uchádzať o univerzitu, dotácie na nájomné byty, treba upraviť priemyselné parky, rekonštruovať v nich siete, porobiť cesty a tak ďalej. Otázka neznie len za čo, ale aj čo robiť. Starostovia a primátori majú k dispozícii nezamestnaných. Treba im vymyslieť zmysluplné projekty. V čase, keď sa diaľnica konečne dokončí, musí byť región pripravený.

Východniari sa nateraz presunuli za prácou do Bratislavy alebo sú rozcestovaní po celej Európe. Môže to byť dočasný stav. Treba pre to spraviť maximum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín #investor