Putin nie je idiot

Hoci do niekdajšej NDR neposielala KGB svoj crème de la crème, sotva tam posielala úplných idiotov.

19.07.2017 22:00
debata (53)

Myslíte si, že Vladimir Putin by strávil hodinu rozhovorom s lídrom krajiny, s ktorou, jemne povedané, nezažíva Rusko akurát medové týždne, bez svojho vlastného tlmočníka, spoliehajúc sa iba na tlmočníka protistrany, bez poradcu, alebo vlastne kohokoľvek po svojom boku? Isteže, z hľadiska PR by si to mohol dovoliť, pretože jeho vláda nestojí a nepadá s verejným súhlasom. Ale z hľadiska bezpečnosti?

Hoci do niekdajšej NDR neposielala KGB svoj crème de la crème, sotva tam posielala úplných idiotov. A hoci Putin momentálne rozhodne nepatrí medzi obzvlášť kladné postavy medzinárodnej politickej scény, ani ako politika ho za idiota považovať nebudeme. Okrem toho sa na zasadanie G20 v Hamburgu, a špeciálne na očakávané stretnutie s americkým prezidentom, vopred pripravoval. S tímom poradcov.

Dá sa predpokladať, že sa pripravoval dôkladnejšie ako prezident, ktorý od svojho tímu vyžaduje čo nastručnejšie podkladové materiály, ideálne také, čo sú vtesnané na jednu A-štvorku a ešte i tak obsahujú grafy a mapky. A hoci Putin sa pripravoval najmä na plánovanú schôdzku, sotva mu mohlo robiť problém absolvovať aj tú neplánovanú.

Trump je buď hračkou v rukách cudzej mocnosti, ktorou sa stal, keď roky prepieral ruské peniaze cez svoje hotely, alebo je to nebotyčný ignorant. Alebo oboje.

Tým skôr, že na rozdiel od Donalda Trumpa, ktorý si na neformálnu večeru lídrov kvôli zasadaciemu poriadku vzal tlmočníka z japončiny, on tam mal svojho vlastného angličtinára. Toho, na ktorého sa počas tej hodinky musel spoliehať aj Trump, a ktorý jediný je tak svedkom toho, čo všetko bolo za tú hodinu povedané. Čo v praxi znamená, že Američania nemajú v rukách celkom nič.

Jediné, na čo sa môžu spoliehať, sú slová svojho prezidenta. Prezidenta, ktorý im klamal ešte aj o tom, že sa nejaká neplánovaná schôdzka s Putinom vôbec uskutočnila. A ktorý po nej nemá v ruke jediný vlastný argument (vlastného svedka) na obranu pred tým, keby si náhodou Putin zmyslel interpretovať zmysel povedaného po svojom.

Nejde o to, či Putin silou-mocou chce, alebo nechce niečo dezinterpretovať. Vlastne vôbec nejde o to, čo si o celej veci myslí on (najskôr sa náramne zabáva). Ide o základné bezpečnostné protokoly, ktoré Trump, na obrovské zdesenie svojich vlastných ľudí, jednoducho ignoruje. Putin by ich neignoroval. Nie je idiot.

Nočná mora Spojených štátov pokračuje. Ich prezident je buď hračkou v rukách cudzej mocnosti, ktorou sa stal, keď roky prepieral ruské peniaze cez svoje hotely a golfové rezorty, alebo je to bezzásadový nebotyčný ignorant, ktorý úprimne verí každému slovu pätolízačov, ktorí sa po celý ten čas lepia na jeho peniaze.

Alebo oboje. To sa zatiaľ nedá rozsúdiť, pretože luhárstvo, narcisizmus a gangsterská zanovitosť, s akou jeho rodina a jej služobníctvo zapierajú každučkú maličkosť až do poslednej možnej chvíle, môžu byť atribútmi jednej i druhej možnosti. A čo sa stane, keď niekomu z toho podareného klanu napadne: čo keby sme začali nejakú vojnu, nech máme na chvíľu pokoj od novinárov?

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Donald Trump