Užitočný nezmysel

Otázkou nie je, či je možné brať nápad s vyhlásením takzvaného Maloruska vážne. Ideu „nástupníckeho štátu“ po Ukrajine, ktorý by sa volal rovnako, ako voľakedy nazývali západnú časť ríše ruskí imperátori, Alexandrovi Zacharčenkovi zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky nezhltli ani jeho kolegovia z „bratskej“ a rovnako samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. To však nie je podstatné.

20.07.2017 22:00
debata (20)

Podstatné nie je zúfalstvo podobných pokusov proruských separatistov o tvorbu „politického programu“. Ani to, že oficiálny Kremeľ sa v tomto prípade tvári rovnako prekvapene ako všetci ostatní. Podstatné je, aby proruskí separatisti dávali o sebe vedieť. Aby živili konflikt nielen prestrelkami s ukrajinskou armádou, ktoré neutíchajú ani rok a pol po prvom uzavretí prímeria, ale aj vznášaním politických požiadaviek, akokoľvek fantazmagorických.

Dokiaľ bude juhovýchod Ukrajiny v plameňoch, dovtedy bude Ukrajina vojnovým štátom. So všetkým zlým, čo k tomu patrí vrátane vĺn nacionalizmu, ktoré zasa bránia Kyjevu hľadať také východisko pre ruskojazyčný Donbas, ktoré by celkom neignorovalo názory jeho obyvateľov (všetci tam nie sú Zacharčenkovia). Ukrajina dovtedy nemá šancu vstúpiť do Európskej únie a dokiaľ nemá garantované hranice s Ruskom, dovtedy nemá šancu ani priblížiť sa k NATO.

Cieľ Vladimíra Putina nesplnia nezmyselné nápady s Maloruskom, ale zamrznutý konflikt, ktorý robí z Ukrajiny nestabilnú krajinu. A ten sa dá udržiavať pri živote aj nezmyselnými nápadmi, bez ohľadu na to, či vznikli v Moskve, alebo v Donecku.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Malorusko #Alexander Zacharčenko