Nemecký dvojaký meter

Európska únia aj Spojené štáty v reakcii na protiprávnu anexiu Krymu a úmyselnú destabilizáciu Ukrajiny zaviedli pred časom sankcie proti Rusku. Mohlo by sa preto zdať, že v tejto otázke medzi oboma superveľmocami panuje zhoda.

25.07.2017 21:11
debata (18)

Nové prísnejšie sankcie, ktoré pred časom schválil americký Senát a po ňom aj Snemovňa, sa však nepáčia Nemcom a Rakúšanom, lebo by sa priamo dotkli plánovanej výstavby nového plynovodu Nord Stream 2.

Najmä Nemecko hrá v tejto veci už dlhší čas dvojakú hru. Kancelárka Merkelová na jednej strane presadzuje tvrdé sankcie proti Rusku, ale na druhej strane podporuje dostavbu spomínaného plynovodu vedúceho pod hladinou Baltského mora.

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel v spoločnom vyhlásení s rakúskym kancelárom Christianom Kernom, burácajú: „Zásobovanie energiou v Európe je záležitosťou Európy – a nie Spojených štátov amerických!“ Za lacným antiamerikanizmom a predstieraným záujmom o Európu sa však skrýva dobre maskovaný národný záujem. V hre sú totiž miliardy eur.

Ak si Nemci presadia výstavbu Nord stream 2, bude to ich veľké víťazstvo, ktoré však vnesie obrovský rozkol medzi východ a západ EÚ.

Ak by plynovod obišiel Ukrajinu i Slovensko, oba štáty by tak prišli o nemalé peniaze za transport plynu. Tie by, naopak, získalo Nemecko. Toto nie je hra, kde sú obe strany víťazmi. Tu jeden získava na úkor druhého. Krajina, ktorá ťaží z eura a hospodári s obrovskými prebytkami, by však mohla prejaviť viac veľkorysosti. Napriek vzletným deklaráciám to vyzerá tak, že v Berlíne sa riadia známym príslovím, že neexistujú priatelia ani nepriatelia, iba záujmy. Takýto prístup má však ďaleko od deklarovanej solidarity a v prípade Ukrajiny to môže mať fatálne dôsledky.

Berlín na jednej strane presadzuje urovnanie sporu na východe Ukrajiny a trvá na dodržiavaní reštriktívnych opatrení proti Rusku, ale zároveň vlastne necháva Kyjev napospas Kremľu. Ten si nemôže želať nič viac ako zamrznutý konflikt na východe Ukrajiny a zbedačenú krajinu, bez finančných prostriedkov a perspektívy vstupu do EÚ.

Historik Timothy Snyder vo svojom prejave, ktorý predniesol nedávno v Bundestagu, Nemcom jasne odkázal: „ Hrozí vám nebezpečenstvo, že uzavriete čosi ako mentálny pakt Molotov – Ribbentrop.“ Nord Stream 2 je jeho prvou kapitolou.

Ak by Nemecko chcelo skutočne presadzovať energetickú bezpečnosť, tak by sa v prvom rade snažilo o diverzifikáciu zdrojov a nie o posilnenie vplyvu Gazpromu na európsky trh. Bývalý kancelár Gerhard Schröder si však úlohu trójskeho koňa Gazpromu plní nadmieru dobre. Nemecko pred 6 rokmi spustilo Nord Stream. Jeho kapacita však nie je dodnes plne využitá, takže druhá rúra je úplne zbytočná.

Ak si ju Nemci predsa len presadia, bude to ich veľké víťazstvo, ktoré však vnesie obrovský rozkol medzi východ a západ EÚ. Aj preto treba vítať posilnenie amerických sankcií. Zároveň si však pritom netreba robiť ilúzie, že aj ich postranným záujmom je predávať americký skvapalnený plyn na európsky trhu. Veď ako zvykol hovorievať majster realpolitiky H. Kissinger: „Neexistujú priatelia ani nepriatelia, iba záujmy…"

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #Ukrajina #anexia Krymu