Slepota - suchota

Zvykli sme si na horúce letá. Televízne rosničky hovoria o dobrom počasí, keď slnko praží a ľudia sa môžu slniť a kúpať v jazerách. Priveľa slnka, to však nie sú iba do bronzova opálené telá, sú za ním sucho i jeho protipól - záplavy prichádzajúce po výdatných lejakoch. Chlebové témy nie sú atraktívne, lebo jedla máme nateraz nadostač, no nie z vlastného poľa. Žijeme oddychom a zábavou.

02.08.2017 07:00
debata (3)

Chlieb náš každodenný sa nám však pripomína. Povedzme nižšou úrodou, cenami. Slovensko čelí z roka na rok drsnejším prejavom počasia. Ak nebudeme v krátkom čase na ne patrične reagovať, naše letné radovánky budú skalené vysokými cenami potravín.

Krajiny, ktoré zavčasu investujú napríklad do závlahového hospodárstva, budú rozhodovať o distribúcii potravín na celom svete. Najväčší výrobca poľnohospodárskych strojov americká spoločnosť John Deere, rozkročená závodmi po celom svete, považuje za najperspektívnejší výrobný program závlahy. Voda rozhodne o potravinovej bezpečnosti národov.

Na Slovensku akoby sme faktor slnka, vody a sucha stále nebrali vážne do úvahy. Je témou viac odborníkov, vedcov a už ani nie 50-tisíc poľnohospodárov. Niekdajšia závlahová sústava, ktorá eliminovala sucho na 320-tisíc hektároch, sa rozpadá. Investujeme do áut, zaberáme najúrodnejšiu pôdu, žijeme dneškom, nemysliac na zajtrajšok. Môže sa nám to vypomstiť, ba vlastne trpké plody nevšímavosti už žneme.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba