Máte padáka!

Zaprisahaní republikáni, zúfalí baníci, oceliarski robotníci, ale aj superboháči, skrátka všetci tí, ktorí volili Donalda Trumpa a vkladali do neho nádej, musia byť z doterajšieho pôsobenia 45. prezidenta USA rozčarovaní. Trump za pol roka vo funkcii povyvádzal toho toľko, ako žiadny iný prezident pred ním. Nesplnil však nič zo svojich sľubov, a tak mínusy jednoznačne prevažujú.

02.08.2017 22:00
debata (5)
Dobrý podnikateľ zvyčajne máva čuch na kvalitných ľudí. Personálne rošády v Bielom dome však svedčia o tom, že pravá ruka nevie, čo robí ľavá.

Stačí si spomenúť, ako vyhodil riaditeľa FBI Jamesa Comeyho. Pred voľbami, keď dal Comey vyšetrovať Hillary Clinonovú, tak ho pomaly vyniesol do nebies, no keď sa potom začal venovať Trumpovým väzbám na Rusko, tak sa zrazu pre neho stal nepohodlným.

Vzápätí nato prijal v Oválnej pracovni ruského ministra zahraničných vecí a veľvyslanca (čo samo osebe je dosť nezvyčajné) a vyzradil im informáciu, ktorá mala zostať utajená a ešte sa tým pochválil na Twitteri…

Zoznam Trumpových prešľapov by bol dlhý. Biely dom tak v mnohom začína pripomínať Kocúrkovo. V neposlednom rade i tým, ako často Trump mení svojich najbližších spolupracovníkov. Za krátky čas ich už stihol vymeniť desať.

Nezvládnutá personálna politika nie je práve najlepšou vizitkou človeka, ktorý sa rád prezentuje ako úspešný biznismen. Za úspechom podnikateľov sa skrýva disciplína, schopnosť organizovať si veci a vidieť takpovediac za roh. Trump však týmito vlastnosťami zjavne neoplýva. Inak by nemohol dopustiť taký chaos, aký v Bielom dome momentálne vládne.

Navyše, dobrý podnikateľ zvyčajne máva čuch na kvalitných ľudí, lebo tí sú základom budúceho úspechu. Lenže personálne rošády v Bielom dome svedčia o tom, že pravá ruka nevie, čo robí ľavá.

Pred tým, ako sa stal Donald Trump prezidentom, preslávil sa ako moderátor televíznej reality show Máte padáka!, v ktorej neúspešným kandidátom hovoril túto formulku. Možno sa mu dostala tak pod kožu, že sa jej jednoducho nevie zbaviť…

Ale žarty bokom. Neschopnosť obklopiť sa partiou ľudí, ktorým môže prezident dôverovať za každých okolností, je značný handicap.

Čo je to za šéfa, ktorému personálny riaditeľ odporučí, aby do funkcie nebral osobu, ktorá je veľmi výbušná a na danú funkciu sa nehodí, no a šéf namiesto toho, aby zabuchol dvere pred kandidátom s horúcou hlavou, vyhodí šéfa personálneho?

A presne to sa stalo. Bývalý predseda Republikánskeho národného výboru Reince Priebus, ktorý bol personálnym šéfom Bieleho domu, dostal padáka za to, že si dovolil kritizovať nastupujúceho šéfa komunikácie Anthonyho Scaramucciho.

Najväčšou iróniou je však to, že jeho slová sa potvrdili skôr, ako stihla vychladnúť Priebusova stolička v západnom krídle. Scaramucci, ktorého si Trump najal preto, lebo v ňom videl svoje alter ego, ktoré má až neuveriteľne rovnaké mimiku, mal za neho bojovať až do roztrhania vlastného tela, nezostal nič dlžný svojej povesti a hneď po príchode do funkcie si pustil „ústa na špacír“, takže po desiatich dňoch sa s ním Trump rozlúčil. Čo dodať? Boh žehnaj Amerike! Bude to potrebovať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump