Slovensko sa mení

Kto nerád sleduje box, môže ísť na konské dostihy.

19.08.2017 10:00
debata (54)

Kto je alergický na operu, uprednostní muzikál či napínavý film v kine. Kto sa hekticky bojí, že sa mu „nakazia“ deti na Dúhovom pochode centrom Bratislavy, tak nech ich posadí pred televízor.

V prvých dvoch prípadoch ide o hobby, v tom treťom o práva menšiny občanov s „netradičnou“ sexuálnou orientáciou. O práva, ktoré sú už v dvoch tretinách krajín EÚ reálne aj na papieri. Je pravda, že u nás existuje viacero vážnejších problémov, no prečo neprispieť k vyrovnaniu sa so situáciou štvorpercentnej populácie, najmä keď sa podľa právnikov dajú registrované partnerstvá odbaviť dvoma-troma paragrafmi?

Smer, ako sociálnodemokra­tická strana, mal šancu to urobiť v minulom volebnom období, keď disponoval parlamentnou väčšinou. Namiesto toho absurdnou ad hoc koalíciou s KDH ústavne zablokoval šancu uzavretia manželstva homosexuálnych párov. Homofóbovia dobre vedia, že sa to raz prevalí i pod Tatrami. Raz aj Slovensko pristúpi k napĺňaniu práv každého človeka na šťastie a dôstojný život.

V Európe niet okrem Vatikánu katolíckejšieho štátu ako Malta. No ľavicová vláda nabrala odvahu na to, aby v parlamente zlegalizovala manželstvá párov rovnakého pohlavia. Registrované partnerstvá s možnosťou adopcie detí platia už od roku 2014. Čo sa stalo v tejto sotva polmiliónovej ostrovnej krajine, to sa raz logicky udeje aj na Slovensku.

Odporcov dnešného bratislavského Pridu a o dva týždne toho košického neiritujú ani tak samotní aktivisti LGBTI ako skôr množstvo ich priateľov, rodinných príbuzných či sympatizantov zo „sexuálnej väčšiny“. Páni a dámy, Slovensko sa mení.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový pochod #Dúhový PRIDE Bratislava