Spoločná zodpovednosť

Zaručiť bezpečnosť občanov patrí medzi základné úlohy štátu. Ak sú však krajiny také integrované ako v Európskej únii, keď v tomto priestore vládne neobmedzený pohyb osôb, bezpečnosť je zodpovednosťou všetkých. Zlyhanie jedného štátu sa môže veľmi rýchlo ukázať ako kolektívny problém.

26.08.2017 13:00
debata (4)

Teroristická hrozba je veľmi reálna. A to, aká je rozsiahla, len pár dní po útokoch v Katalánsku pripomenul príklad z holandského Rotterdamu, kde si páchateľ tiež pripravoval plynové fľaše ako zbraň. Tieto problémy naozaj nepoznajú hranice.

Preto je talianska iniciatíva, aby sa tvoriaci sa úrad európskej prokuratúry zaoberal aj terorizmom, určite veľmi zaujímavá. Jeho nastavenie je totiž také, že súčasťou procesu sú ľudia v jednotlivých krajinách. Je to dobrý príklad, ako zapojiť členské štáty a zároveň ich mať pod jednou strechou.

Samozrejme, celá európska prokuratúra by sa musela úplne zmeniť. Zatiaľ má totiž len právomoc riešiť podvody poškodzujúce rozpočet EÚ a pripojilo sa k nej iba 20 štátov. Boj s terorizmom by znamenal úplne inú úroveň spolupráce, bez ktorej sa však únia ťažko pohne k zaisteniu lepšej bezpečnosti.

Nestačí však, aby postupy EÚ boli založené len na lepšom odovzdávaní si informácií a spoločnom vyšetrovaní. Únia by sa mala zamyslieť aj nad tým, ako chce vyzerať. Musí bojovať s džihádistickou (ale aj inou) radikalizáciou a vymieňať si príklady, ktoré fungujú.

Na druhej strane tu však nič nepomôžu populistické výzvy na monitorovanie menšín či prijímanie vraj perzekvovaných občanov západnej Európy. Vymieňajme si informácie. Ale niekedy si radšej zahryznime do jazyka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Európska únia #bezpečnosť