Mierotvorca II

Možno v Bratislave opäť privítame hviezdy svetového formátu Georgea Clooneyho a Nicole Kidmanovú. Ak by sa totiž mal nakrúcať aj druhý diel slávneho filmu z roku 1997 Mierotvorca (Peacemaker), slovenská metropola aktuálne ponúka ideálne kulisy pre zbombardované mesto, napríklad Belehrad. A to priamo vo svojom centre na Špitálskej ulici.

13.09.2017 12:00
debata

Nielen Bratislavčania vedia, že ide o najfrekvento­vanejšiu tepnu MHD uprostred Starého Mesta. Na nej to už druhý mesiac vyzerá ako po prelete roja nepriateľských lietadiel.

Pre masívne rozkopávky tu dostali stop autá, električky, trolejbusy, ktoré ulicu pretínali, ba aj obyvatelia majú problém prejsť z jednej strany na druhú. Niektoré linky dočasne presunuli na paralelnú Obchodnú. Ak sa tam stane vážna nehoda, skolabuje v hlavnom meste celý električkový trakt.

Obnovu trate za 2,5 milióna eur odštartoval samosprávny kraj až začiatkom augusta, pričom nevyužil zmenšenú júlovú premávku. Hotovo mal slávnostne nahlásiť tesne pred župnými voľbami. Z kortešačiek zrejme nič nebude. Posledné dni nad celou Špitálskou vládne hrobové ticho.

Ako po nálete bombardérov. Rekonštrukciu zastavilo ministerstvo dopravy pre závažné chyby v procese vydávania stavebného povolenia. Ak by sa teraz v prácach pokračovalo, stavba by sa rekvalifikovala na čiernu, so všetkými dôsledkami. Tým najvýraznejším je hrozba, že sa ani do zimy termín nestihne. Zbohom, bratislavská MHD!

Mimochodom, filmové scény Mierotvorcu z akože vojnového Sarajeva nakrúcali aj v ruinách Esterháziho paláca na Kapitulskej ulici. Po desiatich rokoch sa táto národná pamiatka nachádza v ešte úbohejšom stave. Za to už však nemôže župan Pavol Frešo, ale bratislavskí radní páni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električková trať #stavebné povolanie #Špitálska #rekonštrukcia električkovej trate