Represie nepomáhajú

Konzervatívne. Tak by sa dalo definovať súčasné Slovensko. Aj čo sa týka postoja k drogám. Lenže v krajine, kde má skúsenosť s marihuanou takmer tretina mladistvých a jej dostupnosť je porovnateľná so štátmi, ktoré k tejto problematike pristupujú oveľa liberálnejšie, sa represívna protidrogová politika míňa účinku.

18.09.2017 13:00
debata (4)

Namiesto represie sa oveľa viac treba sústrediť na prevenciu. Robiť z mladých ľudí kriminálnikov len preto, že mali drogu pre vlastnú potrebu, nie je riešením. Kvôli zápisu v registri trestov budú naveky ostrakizovaní. Prísne tresty za držanie malého množstva drog im skomplikujú budúci osobný, ale aj profesionálny život. Tadiaľto cesta nevedie…

Navyše, spotreba drog u mládeže dlhodobo klesá. Polícii sa však stále oveľa viac darí stíhať užívateľov drog ako samotných dílerov. To treba zmeniť. Pochopila to aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá chce prostredníctvom nového zákona zmierniť tresty pre užívateľov a sprísniť ich pre dílerov. Polícia by už nemala chytať len malé ryby, ale mala by sa snažiť, aby v jej sieťach uviazli aj tie skutočne veľké.

Liberalizácia je logickým vyústením snáh občianskej spoločnosti rozšíriť svoje slobody a vyhnúť sa zbytočným trestom. Návrh na zmiernenie trestov za užívanie drog už nadobúda jasnejšie kontúry. Otázne je, ako sa k nemu postavia konzervatívnejší členovia vlády. V hre sú osudy ľudí, ktorí majú život pred sebou a môžu vytvárať spoločenské hodnoty. Nezahadzujme ich zbytočne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mládež #drogy #prevencia #droga #dekriminalizácia #drogová trestná činnosť #dekriminalizácia marihuany